Μυλωνά Ελένη (1944)

Γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Οι πρώτες της σπουδές στην Ελβετία (Πανεπιστήμιο της Γενεύης) και στη Νέα Υόρκη (Πανεπιστήμιο Columbia, 1967-1972), την οδήγησαν στη δημοσιογραφία και αρχικά δούλεψε σε περιοδικά και άλλα μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ 1966-1967 κέρδισε υποτροφίες από το Ίδρυμα Fulbright, το Ίδρυμα Catharwood, και το Πανεπιστήμιο Columbia (Helen Lee Lasen Fellowship). Από το 1972 και μετά, το ενδιαφέρον της επικεντρώθηκε στα εικαστικά. Σπούδασε φωτογραφία στο Polytechnic of Central London – τωρινό University of Westminster στο Λονδίνο (1972-1974), ζωγραφική και γλυπτική στο Brenda Goodman Studio (Νέα Υόρκη 1984-1986) και Electronic Imaging στο New School Computer Center (N.Y. 1993). Η πρώτη της ατομική έκθεση, με φωτογραφικά έργα, πραγματοποιήθηκε το 1982 (γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα).
Ξεκίνησε χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία ως κύριο εικαστικό μέσο. Βαθμιαία επεκτάθηκε σε πιο σύνθετες πλαστικές και εννοιολογικές αναζητήσεις. Ενσωμάτωσε στη δουλειά της ποικίλα υλικά και μέσα, τα οποία αξιοποιεί εικαστικά και νοηματικά, δημιουργώντας θεματικές ενότητες, που συνήθως αναφέρονται σε κοινωνικούς προβληματισμούς, στον κερματισμό της σύγχρονης εμπειρίας, στο μηχανισμό της μνήμης και στη δοκιμιακή καταγραφή της ιστορίας. Εκτός από τη φωτογραφία και τις ψηφιακές εκτυπώσεις, χρησιμοποιεί τεχνικές της ζωγραφικής και της γλυπτικής, καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης ή τυχαία ευρήματα, σε κατασκευές, εγκαταστάσεις ή video, συχνά με στοιχεία performance. Το έργο της, που είναι πολύμορφο και μερικές φορές εκκεντρικό, περιέχει εύστοχα σχόλια για τη σχέση της τέχνης με την πραγματικότητα και την ιστορία, έχοντας ως κέντρο την ανθρώπινη εμπειρία του χώρου και του χρόνου.
Έχει διδάξει στο New School University της Νέας Υόρκης (Parsons School for Design, 1994), και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς της Νέας Υόρκης.
Έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές εκθέσεις, κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, και σε πολλές ομαδικές σε όλο τον κόσμο (Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Η.Π.Α., Ιαπωνία, κ.ά.).
Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, όπου διατηρεί ατελιέ, αλλά ταξιδεύει συχνά και εκθέτει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Έργα της υπάρχουν σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, σε Ελλάδα και εξωτερικό.