Βελώνης Κωστής (1968)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μεταξύ 1994 και 1997 σπούδασε καλές τέχνες στο Πανεπιστήμιο Paris VIII (Maitrise, D.E.A.) και στη συνέχεια έκανε πολιτισμικές και ανθρωπιστικές σπουδές (MRes) στο Birkbeck College του University of London (1999-2000). Ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση κατά την περίοδο 1996-97. Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 2002 στην Αθήνα (The Breeder, σε συνεργασία με την γκαλερί ΑΔ). Το 2009 έγινε διδάκτωρ του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Τα γλυπτά του, συνήθως κατασκευασμένα από ξύλο ή από "απλά υλικά ενός εν αποτυχία οικοδόμου" αρθρώνουν αφηγήσεις που συνενώνουν τις προσωπικές ιστορίες με την επανεξέταση ιστορικών γεγονότων και ηγεμονικών πολιτισμικών παραδειγμάτων. Ενδεικτικές πηγές έμπνευσής του αποτελούν οι σκηνικές παραγωγές του avant-garde θεάτρου και η ιστορία της εργατικής τάξης. Τα έργα του συχνά μοιάζουν με μια ενήλικη εκδοχή παιδικών παιχνιδιών που ανακινούν αντιφατικές ιδέες, παραπέμποντας σε μια "απερίγραπτη αλλά και δεδομένη διπολικότητα". Μέσα από την ήπια σύγκρουση αναφορών τόσο από την κυρίαρχη εξιστόρηση του πολιτισμού όσο και από τις πιο εύθραυστες ιδιωτικές στιγμές, αποδίδει την εικόνα μιας ζωής ανάμεσα σε κοινωνικότητα και μοναξιά, στην επιτήδευση και στην αφέλεια, την γνώση και το ένστικτο.
Έχει διδάξει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει επιμεληθεί εκθέσεις στην Αθήνα.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις (Ρώμη, Κολωνία, Μάλμε, Βιέννη, κ.ά.). Έχει λάβει μέρος σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε Αυστραλία και Η.Π.Α. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στην 3η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2011), 2η Biennale Αθήνας (2009), 1st Brussels Biennial for Contemporary Art, Βρυξέλλες (2008), 9e Biennale de Lyon, Villeurbanne (2007), κ.ά.