Καββαθά Αντιγόνη (1955)

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1955. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη (1974-1979). Συνέχισε με σπουδές στο Μόντρεαλ (École des Beaux-Arts του Université du Québec, 1979) και μετά στις Η.Π.Α., όπου σπούδασε ιστορία της αμερικανικής τέχνης στο State University of New York (1980) και ζωγραφική στο Art Students League of New York (1981). Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη School of Fine Arts του Boston University (1982-1984).
Στην πρώτη της ατομική έκθεση (1991, Galerie 3) παρουσίασε αφαιρετικές συνθέσεις που απέδιδαν την κίνηση και το ρυθμό του φωτός με τη μορφή πτυχώσεων, σε τόνους της ώχρας, του λευκού και του γκρίζου. Η επόμενη έκθεσή της, με τίτλο Γκάζι 1991-1994, περιλάμβανε έργα ζωγραφικής, σχέδια και εγκαταστάσεις, πραγματοποιήθηκε το 1995 στο χώρο του προσωπικού της εργαστηρίου, και ήταν εμπνευσμένη από την οπτική σύνδεση του εξωτερικού τοπίου με τον εσωτερικό χώρο του εργαστηρίου. Το ενδιαφέρον της για τα οπτικά συμβάντα, την απόδοση του φωτός και τις σκιές των αντικειμένων είναι φανερό και στις ενότητες με τίτλο Σκιές (Galerie 3 2005, Tsatsis Projects/Artforum Gallery Θεσσαλονίκη 2008, Fragmental Museum & Flux Factory, Ν.Υ. 2009).
Ακολουθούν οι ενότητες Χθόνια φίδια και ιερά δέντρα και Tapetum Lucidum, (Gallery Fizz, 2011 και Γκαλερί Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου, 2015 αντίστοιχα), όπου η ζωγράφος αποτυπώνει τους προβληματισμούς της γύρω από τη φύση και τη ζωή. Το λιτό και περίτεχνο σχέδιο κινείται στην αντίθεση άσπρου-μαύρου, εικονίζοντας έναν σκοτεινό κόσμο με εικόνες από δάση, δέντρα και κορμούς θύματα εμπρησμών, κεραυνών και ξηρασίας.
Έχει πραγματοποιήσει δώδεκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τις Η.Π.Α., ενώ παράλληλα έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 60 ομαδικές-θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Είναι μέλος της ομάδας Horror Vacui.