Βλασταράς Βασίλης (1963)

Γεννήθηκε στο Άργος το 1963. Φοίτησε αρχικά στο Istituto Universitario di Architetura di Venezia (1981-1984), και μετά στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Τ. Πατρασκίδη (1991-1996). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα φωτογραφίας στην AKTO (1984), γραφιστικής και κινουμένου σχεδίου στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας (1991), και σκηνοθεσίας στη σχολή κινηματογράφου της Ε. Χατζίκου (1990-1993).
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο (University of Westminster, Μ.Sc. in Interactive Multimedia, 2000) και στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ (μεταπτυχιακό δίπλωμα με τίτλο Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός, 2002).
Συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις από το 1993 ενώ η πρώτη ατομική του έκθεση έγινε στη Θεσσαλονίκη (1997, Παρατηρητής).
Το πρόσφατο έργο του περιλαμβάνει κυρίως εγκαταστάσεις μεγάλου μεγέθους, στις οποίες πειραματίζεται με διάφορα μέσα, όπως ζωγραφική, σχέδιο, φωτογραφία, κατασκευές, βίντεο, παραστάσεις ήχου και διαδραστικές παρουσιάσεις. Εξετάζει τη σχέση μεταξύ καλλιτεχνικής δημιουργίας και αστικού χώρου, μεταξύ της προσωπικής και της κοινωνικής αντιμετώπισης των προκλήσεων της σημερινής ζωής. Επισημαίνει με πολύ γλαφυρές συμβολικές εικόνες την περίπλοκη και αντιφατική όψη των πραγμάτων, την έννοια του εφήμερου και της απώλειας, της ιστορίας και της λήθης. Παρόλο που τα θέματά του έχουν συχνά και μια σκοτεινή πλευρά, η λεπτή ειρωνεία και τα ζωηρά χρώματα ελαφραίνουν το εκφραστικό του ιδίωμα και κάνουν το έργο του πιο προσιτό στο κοινό.
Δίδαξε γραφικές τέχνες στα ΤΕΙ Αθηνών (1996-2007) και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ από το 1999. Από το 2007 είναι λέκτορας στο ΣΤ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ.
Από το 2002 ήταν μέλος της ομάδας ΠLATFORMES, στην οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες και θεωρητικοί από το χώρο των εικαστικών, της μουσικής και του κινηματογράφου. Είναι επίσης, από το 2006, ο κύριος συντονιστής του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ουτοπία» της ΑΣΚΤ, στο πλαίσιο του οποίου οργανώνονται κάθε χρόνο στο Ρέθυμνο συναντήσεις νέων καλλιτεχνών με καταξιωμένους καλλιτέχνες, θεωρητικούς και επιστήμονες.
Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάστηκε επίσης ως γραφίστας σε εφημερίδες και περιοδικά και ασχολήθηκε με την οργάνωση και επιμέλεια καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.