Ζαμπούρα Μαριλένα (1954)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Από το 1972 ως το 1977 σπούδασε χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. δίπλα στον Κώστα Γραμματόπουλο. Στη συνέχεια σπούδασε σχέδιο στην Ecole des Beaux-Arts , στο Παρίσι (1977-1978). Το 1981 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Γκαλερί «Συλλογή», στην Αθήνα.
Από την αρχή της καλλιτεχνικής της πορείας χρησιμοποιεί κυρίως λάδια και άλλα υλικά, συχνά σε μεικτές τεχνικές, με τα οποία δημιουργεί επίτοιχα έργα σε καμβά και τρισδιάστατες κατασκευές. Στα πρώιμα έργα της τα γήινα χρώματα κυριαρχούν. Απεικονίζονται εσωτερικοί χώροι, και αργότερα τοπία, που αποδίδονται με μια ιδιόμορφη πολυεστιακή προοπτική, υπονοώντας διάφορα σημεία του εκάστοτε χώρου ή τοπίου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το έργο της οδηγείται βαθμιαία προς μια πιο αφαιρετική κατεύθυνση, ενώ η παρουσία της ανθρώπινης μορφής γίνεται πιο σπάνια. Η καλλιτέχνης διερευνά τα όρια ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση, καθιστώντας τον διαχωρισμό χώρου και ανθρώπινης μορφής όλο και πιο δυσδιάκριτο. Τέλος, στο ώριμο έργο της επιλέγει να δουλεύει με χρώματα πιο ψυχρά, ενώ έντονη είναι και η χρήση του μαύρου. Στο σύνολό τους τα έργα της αποτελούν υπαινικτικές αφηγήσεις με στοιχεία από προσωπικές μνήμες, και με ένα συμβολικό εικαστικό λεξιλόγιο από τον κόσμο της πραγματικότητας αλλά και της φαντασίας.
Έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), καθώς και στη Γερμανία (Βερολίνο και Βρέμη). Επίσης έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες ελληνικές πόλεις και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Τουρκία, Ρωσία και Βραζιλία). Συμμετείχε στην Πανελλήνια του 1987, και στην έκθεση Το παιδί στη Νεοελληνική Τέχνη (Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα 1995). Έργα της βρίσκονται στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων και σε συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε.