Σάλλα Τιτίκα (1947)

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1947. Αρχικά σπούδασε γερμανική φιλολογία στο Α.Π.Θ. (1967-1972) και στη συνέχεια ζωγραφική και κεραμική στην Α.Σ.Κ.Τ. με δασκάλους του Δ. Μυταρά, Δ. Κοκκινίδη, Η. Δεκουλάκο (1980-1985) και χαρακτική με τον Θ. Εξαρχόπουλο (1986-1994). Από το 1986 έως το 1994 εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Α.Σ.Κ.Τ. στον τομέα της Διδακτικής της Τέχνης με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Το 1998 εκλέχθηκε Λέκτορας στην Α.Σ.Κ.Τ. στην οποία δίδαξε το μάθημα Διδακτικής της Τέχνης κατακτώντας όλες τις βαθμίδες. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια της Α.Σ.Κ.Τ.
Πειραματίστηκε με την ζωγραφική, την χαρακτική, καθώς και με τις κατασκευές. Από τα πρώιμα ζωγραφικά έργα της είναι έκδηλη μια ρομαντική διάθεση που παραπέμπει σε συμβολικούς συνειρμούς. Συχνά εκφράζει την προσωπική της διαδρομή σε μνήμες και φανταστικές εικόνες, τόσο μέσα από τη γλυπτική όσο και από τη ζωγραφική απεικόνισή τους. Οι κατασκευές της, κυρίως από ξύλο και πηλό, παρουσιάζουν ανθρώπινες μορφές ενταγμένες σε πλαίσια ή σε ελεύθερες συνθέσεις με κορμούς δέντρων. Η πλαστικότητα των υλικών που χρησιμοποιεί την βοηθούν να τα μεταμορφώνει. Στην πιο πρόσφατη ενότητα έργων της Χαρτογραφίες: Διάλογος με τον Friedrich, (Αίθουσα Τέχνης Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου, 2015) συνδιαλέγεται με τα έργα του Caspar David Friedrich. Στους πίνακες της, που θυμίζουν την ατμόσφαιρα παλιών χαρακτικών, παρουσιάζονται τοπία σε βυζαντινότροπες πανοραμικές όψεις.
Παράλληλα ασχολήθηκε με την διδασκαλία της τέχνης, σε σχολεία, σε εργαστήρια τέχνης καθώς και σε ιδιωτικές σχολές εφαρμοσμένων τεχνών. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και workshops, ενώ ακόμη το επιστημονικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια και ημερίδες. Ακόμη πραγματοποίησε σεμινάρια επιμόρφωσης σε καθηγητές καλλιτεχνικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε νηπιαγωγούς και δασκάλους. Ασχολήθηκε και με την συγγραφή βιβλίων: Δημιουργική φαντασία και παιδική τέχνη (Αθήνα 1996) και Καλλιτεχνική παιδεία και παιδαγωγικά συστήματα (Αθήνα 2008), ενώ ακόμη επιμελήθηκε συλλογικούς τόμους σχετικά με την τέχνη στην εκπαίδευση.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα.