Μήλιος Γιώργος (1935 - 2021)

Γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα. Σπούδασε με υποτροφία στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1956-1962), ζωγραφική με τον Γ. Μόραλη και χαρακτική με τους Γ. Κεφαλληνό και Κ. Γραμματόπουλο. Αποφοίτησε με πέντε επαίνους. Ως υπότροφος του κληροδοτήματος Μίκας Σκουζέ και της γαλλικής κυβέρνησης, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι (1965-1968, χαρακτική και ψηφιδωτό στην École des Beaux-Arts), παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα κοινωνιολογίας της τέχνης με τον Jean Cassou. Το 1975, με υποτροφία του Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας, παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής στην École Boulle. Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε το 1975 στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΤ, Αθήνα), του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος.
Τόσο στο ζωγραφικό όσο και στο χαρακτικό του έργο κυριάρχησαν σχηματοποιημένες μορφές συμβολικού χαρακτήρα, υβριδικές φιγούρες και βιομορφικά σχήματα, που κινούνται σε ένα χώρο αφαιρετικό, με ελάχιστα περιγραφικά στοιχεία, αλλά με μεγάλη εκφραστική ένταση. Σε αυτό συνέβαλαν και οι πειραματισμοί του με διάφορα υλικά και μικτές τεχνικές. Η θεματολογία του παραπέμπει σε έναν κόσμο ποιητικό, όπου η αίσθηση του παράλογου συνυπάρχει με μια οργανωμένη εικαστική δομή. Ο ψυχισμός του ζωγράφου και οι φιλοσοφικές του ανησυχίες εκφράστηκαν μέσα από μια προσωπική γραφή, η οποία ενσωμάτωσε στοιχεία σουρεαλιστικά, εξπρεσιονιστικά ή από άλλες περιόδους της ιστορίας της τέχνης.
Εργάστηκε επί τέσσερα χρόνια ως ζωγράφος-συντηρητής στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, στην Ιερά Μονή Όρους Σινά, κ.ά.
Δίδαξε στην Έδρα Ζωγραφικής της Αρχιτεκτονική Σχολής του Ε.Μ.Π. (1970-1988), αρχικά ως επιμελητής και στη συνέχεια ως λέκτορας. Το 1988 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1996 έγινε καθηγητής χαρακτικής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας.
Παρουσίασε το έργο του σε δεκάδες ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συμμετείχε επίσης σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1969 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε του Sao Paulo (μαζί με τον Χ. Μπότσογλου). Συμμετείχε επίσης στην 3η Ευρωπαϊκή Μπιενάλε Χαρακτικής (1983, Μπάντεν-Μπάντεν, Γερμανία), στο Salon de la Peinture Méditerranéenne (1984, Cagnes-sur-Mer), στην Έκθεση Σύχρονης Ελληνικής Χαρακτικής (1994, Λουξεμβούργο), κ.ά.
Το 1992 παρουσιάστηκε αναδρομική του έκθεση στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το 2013 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη μεγάλη αναδρομική του έκθεση.