Ιωάννου Σταύρος (1945 - 2009)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τον Ν. Νικολάου και τον Γ. Μόραλη, απ’ όπου αποφοίτησε το 1976. Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο βιβλιοπωλείο Gazette.
Η θεματολογία των έργων του περιλαμβάνει τοπία, νεκρές φύσεις, εσωτερικά με το χρώμα να αποτελεί το βασικό εκφραστικό στοιχείο της ζωγραφικής του. Είναι έκδηλες οι επιρροές του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στο έργο του. Η φαινομενική απουσία σχεδίου σε συνδυασμό με την αφαιρετικότητα των τοπίων δημιουργούν μια λυρική ατμόσφαιρα και αποπνέουν μια ψυχογραφική διάθεση.
Σχέδια, ακουαρέλες, λάδια αποτελούν κατεξοχήν τα εκφραστικά του μέσα στις δεκαετίες 1970 και 1980, ενώ προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80 κατασκευάζει «Πύργους από τραπουλόχαρτα» ( Εικαστικό Παιχνίδι, Galerie Titanium 1988), δημιουργίες για τις οποίες αντλεί έμπνευση από την παιδική του ηλικία. Με αφετηρία τα τραπουλόχαρτα συνθέτει και δημιουργεί πάνω στον καμβά, το χαρτί ή και χτίζει και πλάθει με αυτούσια τα τραπουλόχαρτα, έργα που εμπεριέχουν σαφείς συμβολισμούς και ταυτόχρονα «ακουμπούν» το πρόβλημα της ισορροπίας και το νομοτελειακό ζήτημα της καταστροφής και της δημιουργίας. Το 2019, 10 χρόνια μετά τον θάνατό του πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση του Ιωάννου στην Evripides Art Gallery.
Το έργο του απέσπασε τιμητικές διακρίσεις: Α΄ Βραβείο Ζωγραφικής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (1979) και διάκριση στην Πανβαλκανική Έκθεση Πλαστικών τεχνών στο Βουκουρέστι (1980). Παρουσίασε το έργο του σε περισσότερες από 15 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε σειρά σημαντικών ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους: Autour de la Biennale de Paris (Centre Culturel Hellenique, Παρίσι 1982), New Dimensions in the Contemporary Art, (Palazzo Mann, Τόντι 1985), Settanta artisti da 12 paesi dipingono "l΄amore e la Pace (Chiesa Santo Spirito, Φλωρεντία 1986), Ελληνική Ζωγραφική 1968-1988/Peinture Grecque 1968-1988 (Commision et secretariat du conseil des ministres des Communautes Europeennes, Βρυξέλλες 1988), Ελληνική ζωγραφική στη Φινλανδία (Μουσείο Taidehalli, Ελσίνκι 1994), Experiencing Greece: travels through an enchanted landscape (Hellenic House, Πεκίνο 2008) κ.α. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.