Μακρουλάκης Μιχάλης (1940)

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου το 1940. Σπούδασε σκηνογραφία, ενδυματολογία και ζωγραφική (1958-64) στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Σχολή Δοξιάδη), με δασκάλους τους Βασιλείου, Τάσσο, Τσαρούχη, Απάρτη, κ.ά. Μαθήτευσε επίσης κοντά στον Π. Βυζάντιο, ο οποίος τον προέτρεψε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών το 1969. Το 1971 επισκέφθηκε στην Τεχεράνη, όπου εγκαταστάθηκε έως το 1978.
Ξεκίνησε τη ζωγραφική του πορεία με ρεαλιστικές απεικονίσεις του ελληνικού τοπίου, κυρίως ελληνικών νησιών. Στη συνέχεια η τέχνη του απέκτησε μια εντυπωσιακή φωτορεαλιστική ακρίβεια, ενώ η θεματολογία του πλουτίστηκε με εικόνες εσωτερικών χώρων, νεκρές φύσεις και ανδρικά γυμνά, που παραπέμπουν συχνά στην κλασική αναγεννησιακή ζωγραφική, με πολλά ποιητικά, σουρεαλιστικά ή ονειρικά στοιχεία. Η ζωγραφική καθαρότητα, η φωτεινή και αισθησιακή ατμόσφαιρα, η λεπτομερειακή περιγραφή και η επιμονή στην ανάδειξη της ομορφιάς των καθημερινών πραγμάτων χαρακτηρίζουν το σύνολο της δουλειάς του. Τα έργα του, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, έχουν έντονα ελληνικό χρώμα, αλλά φανερώνουν και επιρροές από την τέχνη της Ανατολής, ιδίως από τις περσικές μινιατούρες, τις οποίες είχε την ευκαιρία να γνωρίσει κατά την οκταετή παραμονή του στην ιρανική πρωτεύουσα.
Κατά τη δεκαετία του 1960 εργάστηκε και ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, αρχικά ως βοηθός του Γ. Τσαρούχη, και στη συνέχεια ως συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν και άλλων αθηναϊκών θεάτρων.
Η εκθεσιακή του δραστηριότητα περιλαμβάνει ατομικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα, την Τεχεράνη και την Γερμανία, καθώς και πολλές συμμετοχές σε Πανελληνίους και άλλες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2013 οργανώθηκε μεγάλη αναδρομική του έκθεση με 153 έργα και με τίτλο Η Αρμονία των Εικόνων 1956-2013, στην Αθήνα (Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη).
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τη Σύρο.