Λίτη Αφροδίτη (1953)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε γλυπτική (1972-1978), ψηφιδωτό (1976-1978) και νωπογραφία (1978-1980) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με τους Γιάννη Παππά, Κώστα Κολέφα και Κωνσταντίνο Ξυνόπουλο. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στο Universita degli Studi του Μιλάνου (1978) με υποτροφία του Ιταλικού κράτους. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of London (1983-1986), με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση γλυπτικής στην Αίθουσα Τέχνης «Μύλος» της Θεσσαλονίκης, το 1994.
Από την αρχή της πορείας της το φυσικό περιβάλλον είναι η βασική πηγή της έμπνευσής της. Κλαδιά δέντρων, φύλλα και καρποί, ζώα, πουλιά και έντομα, μεταπλάθονται σε ονειρικές παραστάσεις που δημιουργούν μια ποιητική ατμόσφαιρα, άλλοτε με συμβολικές νύξεις, άλλοτε με μια διάθεση σχολιασμού της πραγματικότητας. Το περιβάλλον λειτουργεί ως αφορμή για προσωπικές εικαστικές περιπλανήσεις, με τις οργανικές μορφές να μετασχηματίζονται σε αισθητικές προτάσεις που, παρά την απλοποίηση της φόρμας, διατηρούν την άμεση αναφορά τους στον κόσμο της φύσης. Η γλύπτρια χρησιμοποιεί μια ποικιλία υλικών, όπως μέταλλα, καθρέφτες, πέτρα, κεραμικό, κονίαμα, ψηφιδωτό και πλεξιγκλάς, ενώ αργότερα εισάγει στη δουλειά της τεχνολογικά στοιχεία, κυρίως λαμπτήρες νέον. Τα έντονα χρώματα που συχνά χαρακτηρίζουν τη δουλειά της, παραπέμπουν στους παράδοξους χρωματισμούς της φύσης.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ενδεικτικά, έλαβε μέρος στην Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση του 1987, στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1991, στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στη Θάσο (1992), στο «Το κουτί της Πανδώρας» στο Antiken Museum στη Βασιλεία (1996), στο Salon de Montrouge (Παρίσι 1997), στην Art Athina 1995, 2008, κ.ά. Έχει εργαστεί επίσης ως γλύπτρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (1979). Το 1999 διορίστηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών της Αθήνας σε θέση ΔΕΠ, στην οποία διδάσκει γλυπτική ως σήμερα.
Έργα της βρίσκονται στην συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου και Φλώρινας, στο Μουσείο Βλάση Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Καλαμάτας, στα ξενοδοχεία Hilton, Intercontinental και Porto Carras, σε πολλούς δημόσιους χώρους (Πλατεία Πικιώνη, Φιλοθέη· Πλατεία Ελλήνων, Οδησσός· Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, Ψυχικό· Λίνδος, Ρόδος κ.α.) και σε άλλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, εντός και εκτός Ελλάδας.