Ζιάκας Γιώργος (1940)

Γεννήθηκε στο Συκούριο Λαρίσης το 1940. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. ζωγραφική με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη (απόφοιτος 1968). Διετέλεσε βοηθός στην έδρα Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (1972-1979). Το 1985 εκλέχτηκε καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ., όπου δίδαξε σκηνογραφία για 21 χρόνια. Από το 2006 είναι ομότιμος καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ.
Από το 1969 ήρθε σε επαφή με το θέατρο και ξεκίνησε να δουλεύει στην κατασκευή σκηνικών και κοστουμιών για διάφορες παραστάσεις. Συνεργάστηκε με όλα τα κρατικά θέατρα, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και τα περισσότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεσσαλικού Θεάτρου και καλλιτεχνικός διευθυντής του (1999-2003).
Ακόμη, φιλοτέχνησε σκηνικά και κοστούμια για τον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε στενά με τον Θ. Αγγελόπουλο σε πληθώρα ταινιών του – το 1980 βραβεύθηκε για τα κοστούμια της ταινίας Μεγαλέξανδρος ̶ , με τον Δημήτρη Μαυρίκιο, τον Γιάννη Σμαραγδή κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας το έργο του απέσπασε πολλές διακρίσεις: το 1969 πήρε το βραβείο Παρθένη στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων στη Γκαλερί Άστορ, ενώ το 2006 τον τίμησε με το βραβείο «Πάνος Αραβαντινός» για την πολύτιμη προσφορά του στο ελληνικό θέατρο.
Έχει παρουσιάσει την ζωγραφική του δουλειά, όπως επίσης μακέτες σκηνικών και κοστουμιών σε έντεκα ατομικές εκθέσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και συμμετείχε σε όλες του τις ομαδικές εκθέσεις , όπως επίσης και σε εκθέσεις της ομάδας 4+.