Σαχίνης Ξενής (1954)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας χαρακτική με τον Κ. Γραμματόπουλο και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη (απόφοιτος 1978). Συνέχισε με σπουδές ζωγραφικής στην Εcole des Beaux-Arts στο Παρίσι (1981-1985) στο εργαστήριο του V. Guignebert.
Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης το 1977. Στην Αθήνα η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές (1978).
Η εξέλιξη του εικαστικού του έργου, με αφετηρία την αρχική του εμπειρία ως ζωγράφου και χαράκτη, βασίζεται στην έρευνα γύρω από τον τρόπο παραγωγής της εικόνας. Στα παλιότερα έργα του υπάρχουν στοιχεία παραστατικά και αφαιρετικά, χειρονομιακές επεμβάσεις, τεχνικοί και χρωματικοί πειραματισμοί, ενώ η ζωγραφική και η χαρακτική του πορεύονται παράλληλα. Βαθμιαία ωστόσο περνάει σε μια σύζευξη των δύο τεχνών, και η δουλειά του οδηγείται σε τρισδιάστατες κατασκευές με ξύλο και λαμαρίνα. Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι αναζητήσεις του για το ρόλο της χάραξης στην απόδοση της εικόνας τον στρέφουν προς τη χρήση του πλεξιγκλάς. Δημιουργεί διαφανείς κατασκευές, χρησιμοποιεί καθρέφτες που πολλαπλασιάζουν το είδωλο, και τεχνητό φως που «αποτυπώνει» την εικόνα, ενώ σύντομα εντάσσει στη δουλειά του και ψηφιακά μέσα. Στο έργο του κυριαρχεί η ποιητική ατμόσφαιρα, που συχνά συνδυάζεται με αιχμηρά κοινωνικά σχόλια. Οι αναφορές στην ιστορία της τέχνης και η ευρύτατη χρήση της αυτοπροσωπογραφίας χαρακτηρίζουν την πρόσφατη δουλειά του.
Το 1986 άρχισε να διδάσκει στο Tμήμα Eικαστικών και Eφαρμοσμένων Tεχνών του Α.Π.Θ., όπου το 2009 εξελέγη τακτικός καθηγητής χαρακτικής και διευθυντής του εργαστηρίου χαρακτικής. Υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος και Κοσμήτορας. Έχει διδάξει επίσης σε σεμινάρια χαρακτικής και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και κριτικές επιτροπές. Έχει δημοσιεύσει κείμενα στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο. Tο 1997, σε συνεργασία με το Mανόλη Γιανναδάκη, δημιούργησε το Eρευνητικό Kέντρο - Eργαστήρι Xαρακτικής «Ήλιος» του Δήμου Nεάπολης-Συκεών.
Έχει κάνει πάνω από 40 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1997), όπου έλαβε το βραβείο χαρακτικής και σε διεθνείς εκθέσεις χαρακτικής (Αίγυπτο, Αμερική, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ιταλία, Ολλανδία, Σλοβακία).
Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, στις Συλλογές του Ιδρύματος Μακεδονικών Σπουδών, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Φλώρινα κ. α.