Καρακατσάνης Βασίλης (1957)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. ζωγραφική με δασκάλους τους Δ. Μυταρά και Γ. Μαυροΐδη (1976-1981) και σκηνογραφία και τέχνη του βιβλίου στα εργαστήρια των Β. Βασιλειάδη και Γ. Παπαδάκη (1979-1982). Από το 1982 έως το 1984 με υποτροφία της Ισπανικής Κυβέρνησης σπούδασε ζωγραφική και θεωρία της τέχνης στην Facultad de Bellas Artes-San Jorge-Universidad de Barcelona. Στη συνέχεια με υποτροφία του Συμβουλίου της Ευρώπης σπούδασε το 1985 Συντήρηση Αρχιτεκτονικών Μνημείων στο Centro Europeo di Venezia peri I Mestieri della Conservazione nel Patrimonio Architettonico.
Στα πρώιμα έργα του παρουσιάζει νεκρές φύσεις, συνθέσεις εσωτερικού χώρου με γυμνά, τοπία, κ.ά., όπου είναι έκδηλες οι επιρροές του φωβισμού και του κυβισμού. Διαμορφώνει το προσωπικό του λεξιλόγιο εξελικτικά μέσα από τη χρήση μικρής τεχνικής και σταδιακά αρχίζει να ενσωματώνει στη ζωγραφική επιφάνεια το τρισδιάστατο αντικείμενο.
Από το 1985 ασχολείται κατά κύριο λόγο με θεματικές ενότητες (Τσάντες 1986, Ρούχα 1989, Χαλιά 1991 κ.ά.) στα έργα των οποίων ενσωματώνει ατόφια ενδυματολογικά υλικά (υφάσματα, ρούχα κ.λπ.). Η συνεργασία του με σχεδιαστές ρούχων αποτυπώνεται στα έργα του, καθώς διακρίνεται η προσωπική και βιωματική σχέση που έχει με τα υλικά, καθώς και η ανάγκη του να εντάξει τις συνεργασίες αυτές στο καλλιτεχνικό του έργο. Οργανώνει τις συνθέσεις του με θεατρική αντίληψη, ανάγοντας το καθημερινό αντικείμενο σε δομικό στοιχείο των έργων του. Η σκηνογραφική προσέγγιση της ζωγραφικής του με έντονη παρατήρηση και καταγραφή του αστικού μοντέλου πολιτισμού των σύγχρονων κοινωνιών τον καθοδηγούν σε νέες ανάγκες έκφρασης , συχνά έξω από τα πλαίσια του τελάρου (Πάρτυ 1996, Αστικά Υλικά 2005, Αστικές συμπεριφορές 2008, Αλκοόλ 2010 κ.λπ.).
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε δεκάδες ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Τουρκία, Ισημερινός, Ινδονησία). Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, εγχώριες και διεθνείς, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις, ενώ ακόμη έχει συμμετάσχει σε Art Fairs. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, σε μουσεία και πινακοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.