Ανδρικοπούλου Νέλλη (1921 - 2014)

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1921. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με την οικογένειά της το 1936. Το 1939 γράφτηκε στο προπαρασκευαστικό τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου διδάχθηκε σχέδιο με τον Δημήτριο Μπισκίνη. Μετά από μια διακοπή λόγω του πολέμου, συνέχισε το 1943 με σπουδές γλυπτικής στην ΑΣΚΤ, στο εργαστήριο του Μιχάλη Τόμπρου.
Το 1945 συμμετείχε με δικά της έξοδα στο πρόγραμμα αποστολής Ελλήνων υποτρόφων στη Γαλλία με το πλοίο Ματαρόα, μια ιστορία που αφηγήθηκε αργότερα στο βιβλίο της Το ταξίδι του Ματαρόα (2007). Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής με τη Μαργκαρέτα Λαβριλλιέ, καθώς και στην Ακαδημία Grande Chaumière με τον Οσσίπ Ζαντκίν. Στη γλυπτική της διακρίνονται οι επιρροές των δασκάλων της και των κυβιστικών τάσεων της παρισινής τέχνης. Παρά την αρχική της πρόθεση, δεν κατόρθωσε να παρατείνει τη διαμονή της στη γαλλική πρωτεύουσα μετά το 1947, οπότε επέστρεψε στην Αθήνα. Έκτοτε ασχολήθηκε περισσότερο με τη ζωγραφική και το σχέδιο.
Το 1949 έγινε μέλος της Ομάδας «Αρμός» και το 1950 παντρεύτηκε τον Νίκο Εγγονόπουλο, με τον οποίο έζησε έως το 1954. Σε αυτή την περίοδο το έργο της δέχεται την επίδραση του Εγγονόπουλου, με εμφανείς αναφορές στη βυζαντινή ζωγραφική και το σουρεαλισμό. Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε στο χώρο του τουρισμού, κυρίως ως ξεναγός. Πολλά τοπία από τα ταξίδια της αποτυπώνονται στη ζωγραφική της.
Μεγάλο μέρος της θεματολογίας της αντανακλά στιγμές της ζωής της, ανθρώπους και χώρους από το οικείο της περιβάλλον. Συχνά προσωπογραφούνται σημαντικοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι της εποχής, με τους οποίους διατηρούσε φιλικές σχέσεις. Η ελεύθερη σχεδιαστική απόδοση των θεμάτων, η χρωματική αρμονία και η διεισδυτική ματιά στα ατομικά χαρακτηριστικά των προσώπων είναι μερικά από τα κύρια γνωρίσματα του εικαστικού της έργου.
Ανέπτυξε επίσης αξιόλογη δραστηριότητα ως συγγραφέας και μεταφράστρια, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στο Παρίσι και στην Αθήνα. Το 2014, μερικούς μήνες πριν από το θάνατό της, πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση του έργου της από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.