Ριβέλλης Πλάτων (1945)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα (1963-68), συνέχισε με σπουδές Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι (1968-70) και άσκησε τη δικηγορία για αρκετά χρόνια στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία έγινε αιτία να αλλάξει προσανατολισμό. Σύντομα άρχισε να χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως εκφραστικό μέσο, αλλά και ως αντικείμενο διδασκαλίας, παραδίδοντας μαθήματα στο εργαστήριό του στην Αθήνα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το 1983 πήγε στις Η.Π.Α. και παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας για κάποιους μήνες, κοντά στον Garry Winogrand. Το 1988 ίδρυσε το σωματείο Φωτογραφικός Κύκλος, στο οποίο είναι πρόεδρος μέχρι σήμερα. Έχει επίσης ιδρύσει τις Εκδόσεις Φωτοχώρος, τις οποίες διευθύνει.
Τα φωτογραφικά του έργα είναι ως επί το πλείστον ασπρόμαυρα και η θεματολογία του επικεντρώνεται σε σκηνές δρόμου, τοπία και, σπανιότερα, ανθρώπινες μορφές. Η ματιά του αναδεικνύει την οπτική καθαρότητα των στοιχείων του χώρου, με μια διάθεση αφαιρετική, που εστιάζει στην ουσία και αποφεύγει την περιστασιακή γραφικότητα. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της φωτογραφικής τέχνης μέσω μιας άρτιας τεχνικής, δημιουργεί λιτές ισορροπημένες συνθέσεις, συχνά κάπως αυστηρές, αλλά με μεγάλη εκφραστική αμεσότητα.
H διδακτική του δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα πλούσια και σημαντική: Από το 1985 έως το 1990 οργάνωσε τα εκπαιδευτικά τμήματα φωτογραφίας του Υπουργείου Παιδείας (Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης). Έχει δώσει διαλέξεις, μαθήματα και σεμινάρια για τη φωτογραφία σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε όλη την Ελλάδα. Είναι συγγραφέας πλήθους βιβλίων, τεχνικών και θεωρητικών για τη φωτογραφία, και έχουν εκδοθεί αρκετά λευκώματά του. Αρθρογραφεί συχνά σε ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες. Έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις φωτογραφίας Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καθώς και εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης για τη φωτογραφία. Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΕΜΣΤ.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε αρκετές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στην Κύπρο. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις του Φωτογραφικού Κύκλου σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Σύρο.