Τσαλαματά Βίκυ (1948)

Γεννήθηκε στην Αθήνα to 1948. Έκανε σπουδές γραφικών τεχνών στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (1966-1969) και συνέχισε στην Academia di Belle Αrti στη Μπολόνια (1969-1973), όπου σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική και ψηφιδωτό. Παρακολούθησε επίσης τμήματα γλυπτικής και ιστορίας της τέχνης, έως το 1975, οπότε αποφάσισε να αφοσιωθεί στη χαρακτική. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές χαρακτικής στο Slade School of Fine Arts του Λονδίνου (1982-1983). Παράλληλα μελέτησε τις τεχνικές χειροποίητου χαρτιού στο London College of Printing. Παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση στο Slade School of fine Arts (Λονδίνο, 1983).
Το έργο της συνδέεται με την έρευνα και τον πειραματισμό γύρω από τα τεχνικά μέσα, τα υλικά και τις μεθόδους χάραξης και εκτύπωσης. Ξεκίνησε δουλεύοντας κυρίως με την τεχνική της οξυγραφίας σε τσίγκο. Γρήγορα όμως στράφηκε στη χαλκογραφία και τη φωτοχάραξη, όταν επιχείρησε να μεταφέρει στη χαρακτική της μουσικές παρτιτούρες (Μουσικά Τοπία, 1985). Έκτοτε συνδυάζει διάφορα τεχνικά μέσα και εφαρμόζει σύνθετες μεθόδους τυπώματος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χρώμα, συνήθως σε χειροποίητο χαρτί με ανάγλυφη επιφάνεια. Δημιουργεί παραλλαγές των συνθέσεών της, προτείνοντας τη μοναδικότητα του χαρακτικού έργου, αντί της τρέχουσας πρακτικής των αντιτύπων. Σε πρόσφατα έργα της, που συχνά είναι μεγάλων διαστάσεων, χρησιμοποιεί υλικά όπως το σίδερο ή το χαρτόνι, στα οποία επεμβαίνει με φωτιά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αξιοποιεί τη φωτογραφική εικόνα και την ψηφιακή τεχνολογία. Η θεματολογία της περιλαμβάνει αναφορές στον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό, στο αστικό τοπίο, σε ιστορικές μνήμες και σύμβολα, με εννοιολογικές προεκτάσεις και έντονη ποιητική διάθεση.
Από το 1999 διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια, διευθύντρια του Β΄ Εργαστηρίου Χαρακτικής και διευθύντρια του Τομέα Χαρακτικής.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές και διεθνείς διοργανώσεις. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στη 18η και 22η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1994 και 2003) και σε πολλές Διεθνείς Μπιενάλε και Τριενάλε Χαρακτικής. Συμμετείχε επίσης σε διεθνή συμπόσια και εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ κείμενά της έχουν δημοσιευτεί της σε εφημερίδες και περιοδικά. Η δουλειά της τιμήθηκε επανειλημμένα με βραβεία και διακρίσεις.
Έργα της βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , στο Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου, στο Sakima Museum Okinawa Ιαπωνία, στο Museum of Graphic Arts της Αιγύπτου, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας, και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.