Αγγελίδου Δάφνη (1962)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. (1980-1986) με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη και Δημήτρη Μυταρά και ψηφιδωτό με τον Γιάννη Κολέφα. Από το 1987 διδάσκει την τεχνική του ψηφιδωτού στην Α.Σ.Κ.Τ. Το 1999 εκλέχτηκε Λέκτορας, το 2005 Επίκουρη Καθηγήτρια ενώ από το 2013 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψηφιδωτού.
Στα πρώιμα ζωγραφικά έργα της της δεκαετίας του ΄80 (1986-1990), επικεντρώνεται στην απεικόνιση νυχτερινών αστικών τοπίων, όπου κυριαρχεί η γεωμετρικότητα των κτισμάτων, τα οποία τοποθετεί σε πρώτο πλάνο, ενώ η απόδοση των λεπτών μετατονίσεων από το ημίφως στη σκιά δημιουργεί μια ονειρική αίσθηση, ανάμεσα στο συγκεκριμένο και στο απροσδιόριστο. Τα νυχτερινά τοπία συνεχίζουν να δεσπόζουν στο έργο της και τη δεκαετία του 1990, με μοναδικές εξαιρέσεις τις ενότητες «Τοπία του μεσημεριού 1989-1991» και «Χωρογραφίες 1998-2000» (Γκαλερί 7, 2000), στις οποίες απεικονίζονται τοπία εξοχής άλλοτε με κτίρια ή με θερισμένα χωράφια και αλώνια. Κατά τη δεκαετία του 2000 παρουσιάζει έργα που αντανακλούν σκηνές αστικής εικονογραφίας με κέντρο αναφορά την ανθρώπινη μορφή σε σχέση με το αστικό περιβάλλον και τη βουβή κίνηση του πλήθους. Με την πάροδο των χρόνων η ανθρώπινη μορφή γίνεται τρισδιάστατη, καθίσταται παρουσία και όχι αφαιρετική ένδειξη. Η ομπρέλα, κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς της, στα πρώτα έργα κάλυπτε ολόκληρο το πρόσωπο του μοναχικού ανθρώπου, ενώ στα πιο πρόσφατα έργα της το αφήνει πλέον ακάλυπτο, συγκαλύπτει λιγότερο και περισσότερο αποκαλύπτει και προστατεύει.
Στα ψηφιδωτά της έργα χρησιμοποιεί φυσικές ψηφίδες από μάρμαρα και βότσαλα και ψηφίδες υαλόμαζας (σμάλτου). Οι θεματικές τους ενότητες ακολουθούν τις θεματικές ενότητες των ζωγραφικών της έργων χωρίς ωστόσο να αποτελούν αντιγραφή αυτών. Το 2013 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσίασε στην αναδρομική της έκθεση «Ψηφιδωτά του σήμερα», το μεγαλύτερο μέρος των ψηφιδωτών της έργων.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε 12 ατομικές εκθέσεις (Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι, Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα, Χώρος Τέχνης 24, Γκαλερί 7 κ.α.) και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από εκατόν πενήντα ομαδικές-θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, σε μουσεία και πινακοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.