Κανά Ειρήνη (1954)

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. με δάσκαλο τον Π. Τέτση, καθώς και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη (απόφοιτος 1990).
Ασχολήθηκε κατεξοχήν με τη ζωγραφική. Η θεματολογία των πρώιμων έργων της επικεντρώνεται στην απεικόνιση τοπίων, κυρίως της υπαίθρου, που κινούνται σε εξπρεσιονιστικά πλαίσια, ενώ η χρωματική της παλέτα σε συνδυασμό με την τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιεί συνθέτουν έργα στα οποία κυριαρχεί η ονειρική ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια δεν διστάζει να αποτυπώσει εικόνες της πόλης, νησιωτικά τοπία, πλοία που ταξιδεύουν σε θάλασσες, συνθέσεις στις οποίες κυριαρχεί έντονα το μεταφυσικό στοιχείο και είναι συχνά φορτισμένες από παιδικές αναμνήσεις της καλλιτέχνιδος. Σε αυτές τις ενότητες των έργων της απουσιάζει εντελώς η ανθρώπινη μορφή, η οποία όμως υποδηλώνεται μέσα από αντικείμενα ή στοιχεία που την μαρτυρούν.
Μετά το 2000 εγκαταλείπει προσωρινά την απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος για να επανέλθει εκ νέου αργότερα και στρέφεται στην αποτύπωση της ανθρώπινης μορφής και ειδικότερα της γυναικείας –συχνά γυμνής-, η οποία κυριαρχεί και οργανώνει όλη τη σύνθεση. Οι παιδικές φιγούρες, τα ζώα, καθώς και οι νεκρές φύσεις είναι διάφορα από τα θέματα που την απασχολούν και εμπλουτίζουν ακόμη την θεματολογία της.
Παρουσίασε το έργο της σε περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανάμεσά τους: Gewandelte Landschaften (Palais Hirsch, Schwetzingen 1998), Art Quake, (Μουσείο Μπενάκη, 1999), Διάλογοι (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 2007), Experiencing Greece: Travels through an enchanted Landscape (Hellenic House, Πεκίνο 2008), Ambassadors of Contemporary Greek Art: Three Generations of Painters, (Hellenic Museum, Μελβούρνη 2009), Τρεις Γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής (Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, 2015). Έργα της βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Βουλή των Ελλήνων, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χ. και Σ. Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, καθώς και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.