Δαγκλής Χρίστος (1916 - 1991)

Γεννήθηκε το 1916 στα Γιάννενα. Φοίτησε αρχικά, από το 1932, στο Τμήμα Διακοσμητικής της Σιβιτανιδείου Σχολής. Συνέχισε με σπουδές ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1937-1942), όπου είχε καθηγητές τους Π. Μαθιόπουλο, Κ. Παρθένη και Γ. Κεφαλληνό. Τα πρώτα χρόνια του πολέμου συμμετείχε στην ομάδα του εργαστηρίου χαρακτικής που είχε συστήσει ο Κεφαλληνός για τη φιλοτέχνηση πολεμικών αφισών. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε δραστήριο μέλος του Ε.Α.Μ. και δημιούργησε αφίσες, ένσημα κι άλλα έντυπα με αντιστασιακό περιεχόμενο.
Το 1945 ήταν στον κατάλογο των υποτρόφων του Γαλλικού Ινστιτούτου για το Παρίσι, ωστόσο δεν κατάφερε να φύγει, καθώς το 1946 συνελήφθη για πολλοστή φορά και παρέμεινε εξόριστος έως το 1956. Η μακρά διαμονή του σε διάφορους τόπους εξορίας υπήρξε γόνιμη για το έργο του: ασχολήθηκε κυρίως με την υδατογραφία, το σχέδιο με σινική μελάνη και λιγότερο με την χαρακτική. Παράλληλα φιλοτεχνούσε σκηνικά και κοστούμια για τις θεατρικές παραστάσεις που οργανώνονταν και παρουσιάζονταν από τους εξόριστους. Το 1961 μετέβη στη Ρώμη και μετά στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974.
Σημαντικό κομμάτι του έργου του είναι οι υδατογραφίες, με δεσπόζουσα θεματολογία τα τοπία και ειδικότερα τα νησιωτικά. Αν και χρησιμοποιεί με άνεση το χρώμα, το πιο χαρακτηριστικό μέρος της τοπιογραφικής του δουλειάς είναι οι μεγάλες ασπρόμαυρες συνθέσεις με μελάνι, όπου οι εναλλασσόμενοι τόνοι της πινελιάς αποδίδουν με συγκίνηση την ατμόσφαιρα και το φως. Αντίθετα, στα σχέδια και στα χαρακτικά του δεσπόζει η ανθρώπινη μορφή. Παρουσιάζει σκηνές από την καθημερινή ζωή στους τόπους εξορίας, χρησιμοποιώντας μια έντονη εξπρεσιονιστική γραφή, όπου κυριαρχούν οι αδρές γωνιώδες φόρμες και οι αυστηρές γραμμές.
Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις, μετά το 1959, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής: Salon de l’ Art Libre (Παρίσι, 1959), Nutida Grekisk Grafik (Στοκχόλμη, 1960), Contemporary Greek Painters and Print Makers (Δουβλίνο, 1979), Χαρακτική στον πόλεμο του ΄40, στην Κατοχή και στην Αντίσταση (Αθήνα, 1987) κ.α. Αναδρομικές εκθέσεις του έχουν οργανωθεί στην Εθνική Πινακοθήκη το 1989 και στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων το 2002, οπότε εκδόθηκε το λεύκωμα «Δαγκλής, Μελάνια-Υδατογραφίες» (εκδ. Εξάντας). Έργα του υπάρχουν στην Πινακοθήκη του Δήμου Ιωαννιτών (δωρεά του καλλιτέχνη), και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα.