Μπιτσάκης Εμμανουήλ (1974)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Φοίτησε αρχικά στη Σχολή Βακαλό (1991-1994) και στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1992-1996). Έπειτα, σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας ζωγραφική με τον τον Χρόνη Μπότσογλου (1996-2001). Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (2004, Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές).
Από τα πρώτα του έργα μέχρι σήμερα επιμένει στη μικρογραφική αναπαράσταση προσώπων και τοπίων με έμφαση στη λεπτομέρεια. Συγκεντρώνει ετερόκλητα εικονογραφικά μοτίβα, τα οποία χειρίζεται με χιούμορ και δεξιοτεχνία. Οι αφηγηματικές σκηνές και οι προσωπογραφίες του δημιουργούν την εντύπωση μιας παράλογης τάξης, καθώς το προοπτικό βάθος εναλλάσσεται με την επιπεδότητα, ενώ παράδοξα μοτίβα παρεμβάλλονται εκτός κλίμακας, αποδομώντας την αίσθηση της λογικής. Δεν πρόκειται για απεικόνιση της πραγματικότητας, αλλά για στοχασμό πάνω στη δομή της. Οι αναφορές στην ιστορία της τέχνης και το παρελθόν συνομιλούν με το προσωπικό βίωμα και το ιστορικό παρόν. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τεχνικές διαφόρων προελεύσεων, από τις μικρογραφίες του Μεσαίωνα, τις αγιογραφίες της Κρητικής Σχολής, την πρώιμη Αναγέννηση αλλά και την ποπ κουλτούρα, συνθέτοντας ένα κολάζ αναφορών. Ο θεατής καλείται να αποκρυπτογραφήσει τη μυστηριακή και κάπως θεατρική ατμόσφαιρα των έργων, προσέχοντας τις λεπτομέρειες.
Ατομικές εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και σε διεθνείς φουάρ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής). Προκριθέντα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε δύο εκθέσεις του Διαγωνισμού Πορτρέτων ΒP Portrait Award (2007, 2008: National Portrait Gallery, Λονδίνο). Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο BP Travel Award (2008, Κίνα). Το 2009 κυκλοφόρησε ομοιοτυπική έκδοση σημειωματαρίου του με σχέδια.