Βρούβας Κώστας (1951)

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1951. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας (1974-1978). Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στην Αθήνα (1982, Γκαλερί Αργώ).
Στην πρώιμη δουλειά του αξιοποιεί πολλά υλικά και διαφορετικά μέσα έκφρασης (τέμπερες, λάδια, πέτρα, μάρμαρο, φύλλα χρυσού), με το γυναικείο γυμνό να κυριαρχεί στις θεματικές του επιλογές.
Η πορεία του εξελίσσεται σε διαδοχικές φάσεις, μέσω των οποίων διαμορφώνεται ένα προσωπικό εικαστικό ιδίωμα, όπου η ζωγραφική αποκτά τρισδιάστατο χαρακτήρα, ενώ τα περιγραφικά στοιχεία βαθμιαία υποχωρούν. Στις επιτοίχιες η περίβλεπτες κατασκευές του χρησιμοποιεί όλο και πιο σύνθετα τεχνικά μέσα, ενώ η θεματική του στρέφεται σταθερά γύρω από τις έννοιες του ήχου και της σιωπής, του χώρου και του χρόνου. Οι προβληματισμοί του γύρω από αυτό το θέμα αποτυπώνονται στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του, που παρουσιάζεται σε συνεχόμενες μεγάλες ενότητες.
Στην πρόσφατη δουλειά του κυριαρχούν οι γλυπτικές συνθέσεις και εγκαταστάσεις στο χώρο, με χρήση μεταλλικών ή ξύλινων κατασκευών, στις οποίες συχνά ενσωματώνονται αυτούσια κομμάτια από αντικείμενα ή μηχανήματα, στοιχεία ηχητικών οργάνων, σωλήνες, κόρνες, σίδερα και εργαλεία, που παραπέμπουν στην παρουσία μουσικών οργάνων ή ολόκληρης ορχήστρας. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζει την έρευνά του σχετικά με το χώρο και το χρόνο και ιχνηλατεί τη σχέση μεταξύ μουσικής και εικαστικών. Η νοητή παρουσία του ήχου συμπληρώνει την οπτική αντίληψη του χώρου, υποδηλώνοντας τη διάσταση του χρόνου.
Πάνω σε αυτή τη θεματική έχει συνεργαστεί με τους γλύπτες Έρση Βενετσιάνου και Νάκη Ταστσιόγλου, με τους οποίους έχει πραγματοποιήσει συλλογικές εκθέσεις με εγκαταστάσεις στο χώρο, εικαστικά περιβάλλοντα και δράσεις.
Ασχολείται επίσης με το σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από 10 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία. Συμμετείχε ακόμα στην Μπιενάλε του Παρισιού (1982), στην Expo-Arte στο Bari (1988), στην Πανελλήνια του 1989 και σε Διεθνείς Εκθέσεις και Συμπόσια Γλυπτικής (1983, 1985, κ.α.). Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ιταλία και Ελβετία.