Ζερδεβάς Τάκης (1945)

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1945. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά (1965-1967) και γραφικές τέχνες στη σχολή Δοξιάδη (1966-1968). Στη συνέχεια δούλεψε στο Παρίσι, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη φωτογραφία. Μετά το 1972 εργάστηκε αρκετά χρόνια στην Αθήνα ως επαγγελματίας φωτογράφος, στο χώρο της διαφήμισης.
Δίδαξε φωτογραφία στη Σχολή Βακαλό (1980-84) και το 1985 ίδρυσε τη σχολή φωτογραφίας «Focus», μια από τις πρώτες σχολές (στην Ελλάδα), με προσανατολισμό προς τις νέες τεχνολογίες. Μετά το 1990 απομακρύνθηκε σταδιακά από το χώρο της διαφήμισης και στράφηκε προς την προσωπική καλλιτεχνική έκφραση, με κυρίαρχο μέσo, αρχικά, τη φωτογραφία και, λίγο αργότερα, το βίντεο και τις εγκαταστάσεις.
Στην πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο Μονοθεάματα (1995, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα) παρουσίασε μια σειρά φωτογραφιών σε αφηγηματική διάταξη, με κύριο θέμα τη μάσκα-πρόσωπο και με ιδιαίτερη έμφαση σε προβλήματα της φόρμας, όπως οι διαβαθμίσεις του φωτός και η απόδοση του χώρου. Στη συνέχεια πέρασε σε πιο σύνθετα σχόλια σχετικά με την οπτική εμπειρία και τη σχέση μεταξύ εικόνας, συντεταγμένης σκέψης και λεκτικής έκφρασης (Προ-γλωσσικοί Πειραματισμοί, 2001). Τα εικαστικά του μέσα εμπλουτίστηκαν με χρήση διαφανειών, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις στο χώρο. Ο προβληματισμός γύρω από την ανθρώπινη ή καλλιτεχνική ταυτότητα και την προβολή του ‘εγώ’, που υπήρχε εξαρχής στη δουλειά του, εμφανίζεται και σε μεταγενέστερα έργα του (Curriculum Vitae, 2005).
Ατομικές εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Σλοβακία, κ.ά.). Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βρυξέλλες, Γένοβα, κ.ά.
Ασχολείται επίσης με τη σύγχρονη μουσική και έχει συνθέσει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Το 1994 συμμετείχε σε φεστιβάλ του Άμστερνταμ, αφιερωμένο σε έλληνες συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής. Το 1998 συμμετείχε με οπτικοακουστική εγκατάστασή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο της ΔΕΗ και το 2004, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, παρουσίασε (σε συνεργασία με το Μάκη Φάρο) τη διαδραστική εγκατάσταση Tavern.