Κοψίδης Ράλλης (1929 - 2010)

Γεννήθηκε στο Κάστρο της Λήμνου το 1929, από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Σπούδασε πρώτα στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης και, το 1949, εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Α. Γεωργιάδη. Το 1953 διέκοψε τις σπουδές του, επιλέγοντας να μαθητεύσει κοντά στον Φώτη Κόντογλου (1953-1959), με τον οποίο συνεργάστηκε στην εικονογράφηση πολλών εκκλησιών. Η πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάστηκε στη γκαλερί Τέχνη (Αθήνα 1958).
Η προσήλωσή του στις αξίες της ελληνικής παράδοσης, ιδιαίτερα της μεταβυζαντινής και λαϊκής τέχνης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωγραφικής του. Η αποδέσμευσή του από την επιρροή του Κόντογλου, η οποία ήταν εμφανής στο πρώιμο έργο του, τον οδήγησε σε ένα πολύ προσωπικό εικαστικό ύφος, όπου τα στοιχεία από τη βυζαντινή και λαϊκή τέχνη συνδυάζονται με ρεαλιστικές αναφορές στην κοινωνική πραγματικότητα και με μια ποιητική προσέγγιση της εικόνας, που παραπέμπει στο σουρεαλισμό.
Ως αγιογράφος, ασχολήθηκε με την τοιχογράφηση εκκλησιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι τοιχογραφίες της ορθόδοξης εκκλησίας στη Μονή του Chevetogne (Βέλγιο) και στο ναό του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambesy (Γενεύη) είναι από τα γνωστότερα έργα του στην Ευρώπη. Σημαντική υπήρξε επίσης η ενασχόλησή του με τη χαρακτική (ξυλογραφία, λινόλεουμ, χαλκογραφία) και με την εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών. Κατά την περίοδο 1972-1974 εξέδιδε το τριμηνιαίο περιοδικό ‘Κάνιστρο’, το οποίο εικονογραφούσε και βιβλιοδετούσε ο ίδιος. Έχει εκδώσει επίσης δικά του λογοτεχνικά βιβλία (πεζογραφήματα εικονογραφημένα από τον ίδιο) και έχει δημοσιεύσει κείμενα σε περιοδικά και εφημερίδες.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε αρκετές ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Κολωνία 1976, Καμερούν 1980, Ιρλανδία 1989, Βέλγιο 1994) κ.ά. Το 1989 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία μεταφέρθηκε και στην Αλεξανδρούπολη. Το 1994 παρουσιάστηκε η τελευταία αναδρομική του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας.
Πέθανε στην Αθήνα το 2010.