Δημητρακοπούλου Βένια (1965)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος (Pierce College) και σπούδασε θέατρο στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Θόδωρο Παπαγιάννη (1995-2000) και παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Atelier Vivant της Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts του Παρισιού με καθηγητή τον Daniel Lacomme (1999).
Από την αρχή της πορείας της δημιουργεί και μεταπλάθει φόρμες χειριζόμενη πληθώρα διαφορετικών υλών και υλικών, επιχειρώντας να ερευνήσει τις συμπεριφορές τους. Στην πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο Κεκτημένα εδάφη της Μνήμης και του Κόσμου (Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, 2009) παρουσίασε μνημειακά προσωπεία από αιγινήτικη ηφαιστειακή πέτρα, αναδεικνύοντας τις γλυπτικές ιδιότητες των πρωτογενών σχημάτων, που αποκτούν μια μεταφυσική διάσταση, καθώς μορφοποιούν την κραυγή και τη σιωπή που εμπεριέχεται στην ύλη. Στην επόμενη έκθεσή της, με τίτλο Μικρή γεωγραφία της ύπαρξης (Μπλε Πολυκατοικία Εξαρχείων και Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, 2011), κυριαρχούσε ένας αιωρούμενος κόσμος από χειροποίητο χαρτί, σαν εφήμερο σκηνικό μιας προσωπικής ενδοσκόπησης.
Το 2014 στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσίασε μια γλυπτική εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας, κατασκευασμένη από χάλυβα, με τίτλο Προμαχώνες. Οι λιτές γεωμετρικές γραμμές του έργου παραπέμπουν σε μια οχυρωματική αρχιτεκτονική και υποδηλώνουν την άμυνα απέναντι σε μια συνθήκη πολιορκίας, σαν να καλούν τον θεατή να «αντισταθεί» στη σύγχρονη καταπιεστική κατάσταση που μας περιβάλλει. Το έργο έχει τοποθετηθεί στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην Αθήνα.
Παράλληλα με το εικαστικό της έργο, διδάσκει γλυπτική σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, ενώ από το 2007 έως σήμερα οργανώνει εργαστήρια γλυπτικής για παιδιά στην Αίγινα, όπου και έχει αναπτύξει έντονη πολιτιστική δράση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρουσιάζοντας θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, βραδιές ποίησης, κ.ά.
Ατομικές εκθέσεις της έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα και Ιταλία. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες). Ως αναγνώριση του έργου της, τον Ιανουάριο του 2017 ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella της απένειμε τον τίτλο Cavaliere all’Ordine del Merito della Repubblica italiana. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.