Σακελλίων Δημήτρης (1949)

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1949. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1965-1970). Το 1973 μετέβη με υποτροφία στο Παρίσι και συνέχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική στην Ecole des Beaux-Arts. Παρέμεινε στη Γαλλία για τέσσερα χρόνια μετά της σπουδές του παρακολουθώντας εκθέσεις και μελετώντας στα μουσεία. Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (Γκαλερί Συλλογή 1978).
Στα πρώτα του έργα η ανθρώπινη μορφή αποδίδεται ζωγραφικά, με εξπρεσιονιστική διάθεση και έντονο χρώμα. Ο υποκειμενισμός και το συναίσθημα χαρακτηρίζουν τις μορφές, οι οποίες προβάλλουν διεσταλμένες, σε μεγάλες διαστάσεις στα όρια του καμβά. Ωστόσο από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ξεκινάει μια κλιμακούμενη διαδικασία ενσωμάτωσης αντικειμένων και υλικών στη ζωγραφική του, που θα τον οδηγήσει βαθμιαία σε τρισδιάστατα έργα και εγκαταστάσεις. Οι διαδοχικές φάσεις αυτής της πορείας αντιστοιχούν και σε μια διεύρυνση των εικαστικών και εννοιολογικών αναζητήσεων του καλλιτέχνη.
Αρχικά χρησιμοποιεί οικεία αντικείμενα από το προσωπικό του περιβάλλον (εργαλεία ζωγραφικής, δίσκους μουσικής, ρούχα κ.τ.λ.). Μετά επιλέγει το διάλογο με τα φυσικά υλικά (άχυρα, πίσσα, καμένα ξύλα, χώμα). Σύντομα τα οργανικά στοιχεία συνδυάζονται με τεχνολογικά μέσα (λαμπτήρες, τηλεοράσεις), σε επιτοίχιες η επιδαπέδιες συνθέσεις, που παραπέμπουν τόσο στη φύση όσο και στο αστικό περιβάλλον. Στην πιο πρόσφατη δουλειά του παρουσιάζει σύνθετες εγκαταστάσεις σε σκοτεινό χώρο, με προβολές βίντεο, φώτα νέον, λαμαρίνες και άλλα υλικά. Φόρμες και σχήματα που χαρακτηρίζουν το εικαστικό και θεματικό του λεξιλόγιο, λειτουργούν ως μέρη ενός υπαινικτικού αφηγήματος. Εντάσσει επίσης στις συνθέσεις του λέξεις ή κείμενα, που αναφέρονται σε έννοιες όπως ο χρόνος ή η γνώση. Το σύνολο του έργου του συγκροτεί μια ιδιαίτερη προσέγγιση των σχέσεων μεταξύ υλικής και η εικονικής πραγματικότητας, πολιτιστικής μνήμης και ανθρώπινου συναισθήματος.
Από το 1999 έως το 2014 ήταν καθηγητής και διευθυντής του Ε’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μαδρίτη, Βερολίνο, Στρασβούργο, Παρίσι, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ). Συμμετείχε επίσης στο Salon des Realites Nouvelles (1977) και στο Salon de Mai (1978) στο Παρίσι. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.