Γκολφίνος Γιώργος (1948 - 2015)

Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1948. Αρχικά σπούδασε γραφικές τέχνες στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών και στη συνέχεια στην ΑΣΚΤ ζωγραφική με τον Γ. Μόραλη και σκηνογραφία με το Β. Βασιλειάδη (1975-1980). Από το 1981 έως το 1984 ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts στο Παρίσι με τον J. Lagrange και τον L. Cremonini και παράλληλα παρακολούθησε και μαθήματα τεχνολογίας υλικών με τον A. Pingas. Από το 1998 υπήρξε καθηγητής ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών κατά το χρονικό διάστημα 2005-2007.
Μία από τις βασικές επιδιώξεις του Γκολφίνου είναι η εξερεύνηση του χώρου και των υλικών και η σύνεσή της ζωγραφικής με το περιβάλλον. Στα πρώιμα έργα του ενσωματώνει στη χειρονομιακή χρωματική σύνθεση εικονογραφικά αντικείμενα από το εξωτερικό περιβάλλον, τα οποία συνιστούν τη δομή και την οργάνωση της αφηρημένης ζωγραφικής εικόνας. Στη συνέχεια περά στην ενσωμάτωση στη ζωγραφική των ίδιων των φυσικών στοιχείων από το φυσικό περιβάλλον από το οποίο προήλθαν οι ζωγραφικές εικόνες, όπως το χώμα, η άμμος, τα κλαδιά των δέντρων, τα βότσαλα από τα ποτάμια της περιοχής που γεννήθηκε, δημιουργώντας πίνακες-αντικείμενα με ιδιαίτερη σχεδιαστική και χρωματική λεπτομέρεια. Στα πιο πρόσφατα έργα του βασίζεται σε ένα πολύπλοκο χρωματικό σύστημα, το οποίο οργανώνει τη σύνθεση από μέσα προς τα έξω, ακολουθώντας τους κανόνες μιας αρχιτεκτονικής διαδικασίας. Σε ορισμένα, μάλιστα, κάποιες ρωγμές του υλικού αποκαλύπτουν καομμάτια ψηφιακών εντύπων, που πολεμούν να διαλύσουν τη χειροποίητη εικόνα φανερώνοντας τη διάρκεια, τη ροή του χρόνου και την ιστορικότητά της.
Παρουσίασε το έργο του σε περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Συμμετείχε σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: 16e Festival International de la Peinture, Cagnes-sur-Mer 1984 (εκπροσωπεί την Ελλάδα με τον Γ. Μήλιο και αποσπά έπαινο), 30e Salon de l΄Art Contomporain de Montrouge, 1985, “In Progress” (Βρέμη 1993), 42e Salon de Montrouge 1997, XIX Biennale Αλεξάνδρειας 1997, . Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα 2007. Καλλιτεχνική καινοτομία σημειολογία των όρων της στη νέα εποχή (Θεσσαλονίκη 2007) κ.α.