Κουβάκις Γιώργος (1946)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Ήρθε σε επαφή με την τέχνη από μικρή ηλικία, καθώς μεγάλωσε στο χώρο των γραφικών τεχνών που δραστηριοποιούνταν η οικογένεια της μητέρας του. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 άρχισε να ζωγραφίζει συστηματικά και συγχρόνως να παίρνει μαθήματα σχεδίου με σκοπό τις σπουδές αρχιτεκτονικής, αν και τελικά φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Ηλεκτρονικών.
Εξέθεσε για πρώτη φορά το έργο του το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Η ζωγραφική του είναι κατά κύριο λόγο ζωγραφική προσωπικών αναζητήσεων σε διάφορες στυλιστικές κατευθύνσεις. Από τα πρώιμα έργα του παρουσιάζει παρασταστικά και αφηρημένα στοιχεία, καθώς και γεωμετρικά θέματα. Τα προσφιλή του υλικά είναι κυρίως το ειδικά επεξεργασμένο χαρτί, τα ακρυλικά, οι γάζες. Τα θέματά του είναι ανθρωποκεντρικά αλλά και αφαιρετικά. Μεγάλες ενότητες της δουλειάς του αποτελούν οι κορμοί, τα τοπία, οι μορφές-πορτραίτα, και τα Lud, τα παιχνίδια του.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε 20 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές. Το 2010 εκδόθηκε λεύκωμα το οποίο αναφέρεται στην πορεία του έργου του με τίτλο: Γιώργος Κουβάκις: «Κορμός 1987-2010».