Κελαϊδής Βασίλης (1938)

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1938. Σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, ζωγραφική με τον Α. Γεωργιάδη και ψηφιδωτό με την Ε. Βοΐλα. Το 1967 με υποτροφία του ιδρύματος Ford, ταξίδεψε στην Ευρώπη όπου ήρθε σε επαφή με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής. Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1974 στην Αθήνα (γκαλερί ASTOR).
Στις πρώτες θεματικές ενότητες της ζωγραφικής του (Απειλή, Πέτρινος Κόσμος) εικονίζονται απρόσωπες μορφές σε ονειρικούς χώρους, με αιωρούμενους συμπαγείς σχηματισμούς σαν δυσοίωνα μηνύματα, που υποδηλώνουν μια αίσθηση φόβου και αγωνίας. Τα σχήματα είναι καθαρά και σκληρά, με εμφανή σουρεαλιστικά στοιχεία. Στην επόμενη ενότητα (Σιωπηλός Κόσμος, 1990) κυριαρχεί η χαμηλόφωνη περιγραφή εσωτερικών χώρων με έμφαση στην ατμόσφαιρα και στη μελέτη της αρχιτεκτονικής τους δομής. Στις πιο πρόσφατες θεματικές ενότητες του έργου του (Σωματογραφίες και Ανδριάντες) η ανθρώπινη μορφή αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο. Το γυμνό σώμα αποδίδεται συνήθως αποσπασματικά, με μιαν ένταση στα όρια του εξπρεσιονισμού. Στην πορεία η γραφή του γίνεται πιο ελεύθερη και υπαινικτική. Ωστόσο οι μορφές διατηρούν την ονειρική τους διάσταση και εξακολουθούν να παραπέμπουν σε μια στοχαστική προσέγγιση υπαρξιακών ερωτημάτων.
Έχει παρουσιάσει πάνω από είκοσι ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Γερμανία. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία). Συμμετείχε επίσης στην 11η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1976, Βραβείο Ζωγραφικής). Το 2008 πραγματοποιήθηκε αναδρομική του έκθεση του στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο μουσείο Βορρέ, στην Εθνική Τράπεζα, σε δημοτικές Πινακοθήκες και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στα Χανιά.