Καμπάνης Μάρκος (1955)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε ζωγραφική στο Wimbledon School of Art (1974-1975) και στο St. Martins School of Art (1975-1978). Έμεινε έως το 1980 στο Λονδίνο, όπου παρακολούθησε και το εργαστήριο συντήρησης του Σταύρου Μιχαλαριά και διδάχτηκε χαρακτική στο Apollo Etching Studio. Το 1983 έζησε για έξη μήνες στην Φλωρεντία μελετώντας τα μουσεία της Ιταλίας.
Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1979 στην Αθήνα, στα πλαίσια της 5ης Συνάντησης Νέων Δημιουργών που διοργάνωσε το Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα.
Τόσο το ζωγραφικό όσο και το χαρακτικό του έργο, καθώς και τα σχέδιά του, διακρίνονται για τη θεματολογική τους ποικιλία. Υπάρχουν τοπία, εσωτερικοί χώροι, νεκρές φύσεις, πρόσωπα, γυμνά, ακόμα και αφαιρετικές συνθέσεις. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του συνδέεται με τις τακτικές του επισκέψεις στο Άγιον Όρος και είναι εμπνευσμένο από τη ζωή στη μοναστική πολιτεία, την αρχιτεκτονική των ναών και την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία. Σε αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργήσει σημαντικό αριθμό αγιογραφικών έργων, φορητών εικόνων και τοιχογραφιών σε μονές του Αγίου Όρους. Επί πλέον ίδρυσε το εργαστήριο χαρακτικής Το Όρος, στις Καρυές, όπου, μεταξύ άλλων, επιχειρείται η επανεκτύπωση παλιών αγιορείτικων θρησκευτικών χαλκογραφιών (των λεγόμενων “χάρτινων εικόνων”) από τις αυθεντικές τους πλάκες, με σκοπό τη διαφύλαξη και προβολή αυτής της τέχνης.
Ως ζωγράφος και χαράκτης ερευνά με επιμονή τις δυνατότητες των μέσων του, πειραματίζεται με τα υλικά του και συχνά εφαρμόζει μεικτές τεχνικές. Χρησιμοποιεί την τεχνική της μονοτυπίας για να επεξεργαστεί παραλλαγές των έργων που φιλοτεχνεί. Το σύνολο της δουλειάς του διακρίνεται για τη λιτότητα και την εκφραστικότητα της γραφής και για την εύστοχη μετάπλαση παραδοσιακών στοιχείων σε ένα σύγχρονο προσωπικό ιδίωμα. Ασχολείται επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων, την επιμέλεια εκθέσεων και εκδόσεων, ενώ παλιότερα είχε ασχοληθεί με τη σκηνογραφία. Έχουν εκδοθεί λευκώματα με χαρακτικά του. Είναι επιμελητής της Αγιορείτικης Πινακοθήκης της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, η οποία επικεντρώνεται στο έργο καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από το Άγιον Όρος.
Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1984 συμμετείχε στην 15η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας.  Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές.