Χαλυβοπούλου Έφη (1959)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959. Αρχικά σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Βακαλό (αποφοίτησε το 1980) και στη συνέχεια πραγματοποίησε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Pratt Institute της Νέας Υόρκης (απόφοιτος 1987). Έχει διδάξει ζωγραφική, χαρακτική, γραφικές τέχνες, καθώς και ιστορία της τέχνης σε διάφορες βαθμίδες σε αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (New School for Social Research, Νέα Υόρκη 1989, Pratt Institute, Νέα Υόρκη 1994, The Burren College of Art, Ιρλανδία 2012, Deree-ACG Αθήνα, 2008 έως σήμερα).
Στα πρώιμα έργα της την απασχολούν έντονα έννοιες, όπως ο χρόνος, η φθορά, η μνήμη, η εξέλιξη, τις οποίες προσεγγίζει αρχικά μέσα από ζωγραφικά έργα και performances και στην συνέχεια μέσω εγκαταστάσεων και κατασκευών. Στις πρόσφατες δημιουργίες της πραγματεύεται στοιχεία και έρευνες της Βιοτεχνολογίας και της Γενετικής, τα οποία αποτυπώνει περίτεχνα σε εγκαταστάσεις. Βάσει των βιολογικών χαρτών και χαρτών γενετικού κώδικα δημιουργεί χρωματικά πεδία που ενσωματώνουν εικόνες από τον κυβερνοχώρο και συγκεκριμένες εικόνες από το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος, συνενώνοντας τον κόσμο των γονιδιακών χαρτών με αυτόν της πληροφορικής (Γεωδεσμοί, Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, 2002).
Κατά τα έτη 2016 και 2018 πραγματοποίησε residency με υποτροφία στο Faculty Resource Network του New York University, ενώ ακόμη έχει πραγματοποιήσει residencies σε Ελλάδα και Ισπανία. Έχει επιμεληθεί την έκθεση RoomsToLet του Πεδίου Δράσης Κόδρα της Θεσσαλονίκης (2005-2008), ενώ υπήρξε συνεπιμελήτρια του Symbiosis-Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης το 2011.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, εγχώριες και διεθνείς, ανάμεσά τους: Μπιενάλε νέων Καλλιτεχνών Μεσογειακών Χωρών, Θεσσαλονίκη 1986, Μπιενάλε Βενετίας 1997, Μπιενάλε Bida, Σεβίλλη 2005, Open 15-Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, Βενετία 2012. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους στο Deree-ACG, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κ.α.