Βούσουρας Ανδρέας (1957)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Παρακολούθησε μαθήματα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Nanterre, στο Παρίσι (1979-1982). Ως εικαστικός καλλιτέχνης είναι αυτοδίδακτος. Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1984, στην Αίθουσα Zήτα-Mι, Θεσσαλονίκη.
Η δουλειά του περιλαμβάνει κυρίως κατασκευές, περιβάλλοντα και εγκαταστάσεις, καθώς και ζωγραφικά έργα. Χρησιμοποιεί ευτελή υλικά (τσιμέντο, βαμβάκι, κλαδιά, ξύλα, κερί, μέταλλο, πίσσα, γυαλί) ή έτοιμα αντικείμενα που φέρουν τα ίχνη της ανθρώπινης επέμβασης και της φθοράς του χρόνου. Τα αντικείμενα μετουσιώνονται σε σημεία και σύμβολα, που παραπέμπουν σε μνήμες προσωπικές ή συλλογικές. Με τον καιρό ενσωματώνει στις συνθέσεις του οικογενειακές φωτογραφίες, ακτινογραφίες, ρούχα, προσωπικά γράμματα, ενώ χρησιμοποιεί διάφορες μικτές τεχνικές, συνδέοντας με πειστικό τρόπο στοιχεία που μοιάζουν αποσπασματικά και ετερόκλητα. Ο ίδιος θεωρεί τις εγκαταστάσεις του, το κέλυφος μέσα στο οποίο συνυπάρχουν η ύλη, το πνεύμα και η μνήμη της ανθρώπινης δράσης. Παρά την κυρίαρχη παρουσία των προσωπικών βιωμάτων, την τελετουργική ατμόσφαιρα και τις συχνές αναφορές στο παρελθόν, τα έργα μεταδίδουν συχνά και μια διάθεση κοινωνικής κριτικής, ενίοτε με ίχνη ειρωνείας. Η προσωπική αφήγηση και η υπαρξιακή αναζήτηση δίνουν μια λυρική διάσταση στο σχολιασμό της σύγχρονης πραγματικότητας
Εκτός από την εικαστική του δραστηριότητα, ασχολείται με ραδιοφωνικές παραγωγές και μουσικές επιμέλειες, με την οπτική ποίηση, την ταχυδρομική τέχνη (Mail Art) και με τη σκηνογραφία. Έχει συνεργαστεί με ομάδες σύγχρονου χορού και έχει πραγματοποιήσει εικαστικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους.
Έχει στο ενεργητικό του ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Πορτογαλία και Τουρκία). Μεταξύ άλλων έχει παρουσιάσει το έργο του στις Διεθνείς Biennale Γλυπτικής, Σκιρώνειο Κέντρο Γλυπτικής, Αθήνα (1985, 1986, 1987, 1994, 1996, 1997), Κέλυφος, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (1997), Εγγράματα Λήθης, Galleria San Nicola, Βενετία (1997) και στην Art Athina (1996, 2003, 2005, 2008). Έργα του υπάρχουν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.