Ξόνογλου Δημήτρης (1949)

Γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών το 1949. Σπούδασε ζωγραφική και κεραμική στη Ρώμη (1972-1976: Accademia di Belle Arti και Scuola Ornamentale di San Giacomo). Το 1982 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα, στην γκαλερί Ζυγός. Δίδαξε αρχικά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και στη συνέχεια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως επίκουρος και αργότερα ως αναπληρωτής καθηγητής. Συνταξιοδοτήθηκε το 2015.
Ξεκίνησε με έργα νεοπαραστατικής ζωγραφικής που συνδυάζουν την έντονη χρωματικότητα με εξπρεσιονιστικά και σουρεαλιστικά στοιχεία. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 περνάει βαθμιαία στη δημιουργία τρισδιάστατων κατασκευών και εγκαταστάσεων, ενώ η θεματολογία του αποκτά μια σαφέστερα εννοιολογική διάσταση. Χρησιμοποιεί υλικά διαφόρων προελεύσεων: καμένες σελίδες βιβλίων, κερί, καθημερινά αντικείμενα αυτούσια ή με αλλοιωμένη μορφή, ξύλινες ή μεταλλικές κατασκευές, φωτογραφίες και αργότερα βιντεοπροβολές. Η συμβολική ή αλληγορική λειτουργία των μορφών, των υλικών και των αντικειμένων συνδυάζεται με σύνθετες αναφορές σε έννοιες ή φαινόμενα με κοινωνικό, γνωσιολογικό ή κοσμολογικό περιεχόμενο. Η δουλειά του παρουσιάζεται σε θεματικές ενότητες που συνδέονται μεταξύ τους και αντιστοιχούν σε οργανωμένες παραθέσεις εικόνων και κατασκευών στο χώρο, συχνά σε απροσδόκητους συνδυασμούς. Μερικοί τίτλοι έργων ή ενοτήτων δηλώνουν, συνήθως έμμεσα, τις ψυχικές ή πολιτισμικές αφετηρίες τους, όπως για παράδειγμα: Σημείον Έρημος (1993), Τρυφερές Μπαλάντες για Ευαίσθητους Βιομηχάνους (2000), Λάβετε, Φάγετε (2004), Το σπίτι του Καλλιτέχνη (2009), Μεσογειακά Παλίμψηστα (2013) κ. ά. Τα πολλαπλά νοηματικά επίπεδα, οι τολμηρές ανατροπές και μια ενίοτε σαρκαστική διάθεση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των έργων του. Πολλές εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν και ζωγραφικά στοιχεία, ενώ κατά διαστήματα η ζωγραφική επανέρχεται ως κύριο εκφραστικό του μέσο, όπως στη σειρά ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ (2014), που περιλαμβάνει προσωπογραφίες υψηλής χρωματικής και εκφραστικής έντασης, ζωγραφισμένες με ακρυλικά σε τελάρα μεγάλων διαστάσεων, χωρίς την προσθήκη άλλων υλικών.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.