Αργυροηλιοπούλου Αννίτα (1960)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Απέκτησε Bachelor of Arts από το Deree College (1979-1983), ενώ στη συνέχεια σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο του Ν. Κεσσανλή (1984-1989). Από το 2004 έως σήμερα είναι καθηγήτρια καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει διδάξει σχέδιο, τεχνικές χρωμάτων και κατασκευές σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές, ενώ από το 1993 παραδίδει ιδιαίτερα προπαρασκευαστικά μαθήματα για Foundation Courses σε Σχολές Καλών Τεχνών της Αγγλίας. Ακόμη, από το 1982 έως το 1996 επιμελήθηκε τα σκηνικά και τις κατασκευές για ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες.
Στην πρώτη της ατομική έκθεση το 1993 (Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα +1), παρουσιάζει τρισδιάστατες κατασκευές από σύρμα και άλλα εύκαμπτα ή ελαφρά υλικά (ψάθα, ύφασμα, πολυεστέρα), με αναφορές στο φυτικό και ζωικό βασίλειο ή σε φανταστικά βιόμορφα όντα, που δημιουργούσαν ένα υποβλητικό περιβάλλον. Η τονισμένη σχεδιαστική δομή που διέπει τις συνθέσεις, συνυπάρχει με τις αβαρείς και σχεδόν άυλες φόρμες, που παραπέμπουν σε εσωτερικές αναζητήσεις. Στη Γόνιμη Χώρα (Επίκεντρο, 2000) δείχνει μια τάση διερεύνησης, σε υπαρξιακή βάση, των ερωτημάτων που αφορούν την γυναικεία φύση και τη γονιμότητα. Στην Φυλακή Φωτός (Κάστρο Χίου, 2005) λιτά έργα από γυαλί πραγματεύονται θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης υπόστασης, όπως η ζωή, το φως, το σκοτάδι και ο θάνατος. To 2011 δημιουργεί ένα εικαστικό περιβάλλον με τον τίτλο Πρόθεσις, ειδικά σχεδιασμένο για το χώρο του παλαιού συσσιτίου στη Ρόδο (Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Ρόδος). Στην έκθεση Λίγο πριν (Αίθουσα Τέχνης Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου, 2012) επικεντρώνεται στην ανθρώπινη μορφή, ιδίως σε φιγούρες παιδιών, στο μεταίχμιο ανάμεσα στη φυσική και την μεταφυσική παρουσία, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, στον ίδιο χώρο, παρουσιάζει το Unspoken μια σειρά σχεδίων μεγάλων διαστάσεων σε Plexiglas, όπου απεικονίζονται άγρια ζώα που κοιτούν το θεατή με έντονο βλέμμα. Το έργο της συνολικά χαρακτηρίζεται από την ακρίβεια του σχεδίου, την εύστοχη επιλογή των υλικών και τις συχνές αναφορές σε αρχετυπικά σύμβολα ή σε θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη φύση.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκάδες εγχώριες και διεθνείς ομαδικές εκθέσεις: 5η Biennale Νέων Καλλιτεχνών των Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου 1990 (La Vieille-Charité, Μασσαλία 1990), Flexible I Pan-European Art (Wilmslow, Ην. Βασίλειο & Wroclaw, Πολωνία 1994), 9th International Triennale of Tapestry (Lodz, 1998), Τόποι. Μια έκθεση, μια προσέγγιση, ένα μουσείο, μια ιστορία (Μουσείο Μπενάκη, 2007), Η Μνήμη της Επανάστασης - Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί (Α.Σ.Κ.Τ. 2018) κ.α. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία, δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας “Horror Vacui”.