Ζούνη Ελένη (1954)

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Βακαλό (1973-1976), ζωγραφική και ψηφιδωτό στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τους Δ. Μυταρά, Δ. Κοκκινίδη και Γ. Κολέφα (1978-1983). Από το 1984 έως το 1986 έζησε και εργάστηκε στην Βαρκελώνη, ενώ το χρονικό διάστημα 1989-1994 στην Ουτρέχτη και το Άμστερνταμ. Το 2009-2010 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο “Visual Communication” στο University of Derby-Βακαλό Art and Design College. Από το 1995 διδάσκει σε Εικαστικά Εργαστήρια και Σχολές Γραφιστικής.
Στα πρώιμα έργα της ακολουθεί μια διερευνητική πορεία, αναζητώντας μεταξύ άλλων τη σημασία του πρωτόγονου στην τέχνη, με κύρια στοιχεία την εξπρεσιονιστική γραφή και τις σκληρές μορφολογικές και χρωματικές αντιθέσεις. Ωστόσο, μετά την εγκατάστασή της στην Ολλανδία υιοθετεί μια πιο ήπια γραφή, όπου κυριαρχούν τα κυκλικά σχήματα, οι γραμμές και οι κηλίδες. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 πειραματίζεται έντονα με τις χρωματικές διαβαθμίσεις και την ποιητική τους δύναμη ("Μαύρο, Ώχρα, Κόκκινο, Κίτρινο, Πορτοκαλί, Γαλάζιο, Άσπρο, Καφέ, Ροζ, Γκρι, Μπλε", Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα, 1998).
Από τη δεκαετία του 2000 οι θεματικές ενότητες του έργου της αποκτούν πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα. Εκθέτει πορτρέτα μικρών παιδιών από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής (Diana Gallery Down Town, 2001) ή παραποιημένα πορτρέτα επωνύμων με ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες (Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα 2004). Το 2012 εκθέτει δύο ενότητες (Ο Σκεπτόμενος και Το Άγγιγμα, Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα), εμπνευσμένες από το γνωστό γλυπτό του Rodin και από άλλα καλλιτεχνικά έργα του παρελθόντος. Στη συνέχεια ασχολήθηκε διεξοδικά με τη διαλεκτική σχέση μεταξύ γραφής και ζωγραφικής (Γραμματομορφές, Επιγραφικό Μουσείο 2013), σε μια ενότητα με κολάζ και ζωγραφικά έργα σε ρυζόχαρτο ή σε χαρτί. Οι αναζητήσεις της γύρω από την οπτική ή εικαστική διάσταση της γραφής συνεχίζονται με ανανεωμένο τρόπο και στην πιο πρόσφατη έκθεση της (Τρόπος του λέγειν, Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα 2016).
Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από δέκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές. Το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Πού αρχίζει η Ζωγραφική; Πού αρχίζει η Γραφή;».