Μωραΐτη(Μωραΐτου) Ελένη (1953)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τους Ι. Μόραλη και Δ. Μυταρά (1972 – 1977). Παρακολούθησε επίσης τα εργαστήρια σκηνογραφίας, με τον Β. Βασιλειάδη (1975 -1977), κεραμικής με τον Γ. Γεωργίου (1977 - 1979), τυπογραφίας και τέχνης του βιβλίου, με τον Γ. Παπαδάκη (1979 - 1982) και χαρακτικής με τον Θ. Εξαρχόπουλο (1988). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε διατριβή με τίτλο: «Η Εικονογράφηση του Σχολικού Βιβλίου. Αισθητικές, Παιδαγωγικές και Ψυχολογικές Προϋποθέσεις και Προοπτικές» (2008).
Παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση με ζωγραφική και σχέδια στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές, στην Αθήνα (1982). Στα πρώτα δείγματα δουλειάς της είναι έντονες οι αναφορές στον εξπρεσιονισμό. Η ζωγραφική της είναι ανθρωποκεντρική και δίνει έμφαση στις σχέσεις μετσξύ των απεικονιζόμενων μορφών. Προβάλλει τα σώματα, τονίζοντας την ωμότητά τους και χωρίς εξιδανικευτική διάθεση. Ο ζωγραφικός χώρος γίνεται τόπος αναστοχασμού σε ζητήματα ύπαρξης, ανθρώπινων σχέσεων και βιωμάτων. Συχνά εμφσνίζονται στο έργο της μορφές αρχετυπικές ή μυθικές, συμβολα της φύσης ή αναφορές στο θείο. Δουλεύει συνήθως με διάφορα υλικά πάνω στον καμβά (μελάνια, ακρυλικά, κιμωλία…), αλλά και με κολάζ και μεικτά μέσα, δίνοντας στα έργα της τρισδιάστατη μορφή.
Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε διάφορους τομείς και βαθμίδες της Δημόσιας και Ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δίδαξε μεταξύ άλλων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Γουλανδρή - Χόρν, το καλλιτεχνικό εργαστήριο Χαλκίδας και στα επιμορφωτικά σεμινάρια των δασκάλων του «Προγράμματος Μελίνα» καθώς και σε σχολεία στην Αμερική. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία, συμπεριλαμβανομένων σχολικών εγχειριδίων. Ασχολήθηκε επίσης με τη σκηνογραφία, ενώ έχει δημοσιεύσει κείμενα και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια για την τέχνη στην εκπαίδευση.
Παρουσίασε το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Συμμετείχε μεταξύ άλλων στις εκθέσεις «Μνήμες, Αναπλάσεις, Αναζητήσεις» στην Εθνική Πινακοθήκη (1985), «Kunst Europa, 1991», στην Kunsthalle του Βερολίνου (1992), «Arte Fiera, 94» στην Μπολόνια (1994), «Ο μύθος της γυναίκας, στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική 1930-2000» στο ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου (2001).