Νικολαΐδη(Νικολαΐδου) Τόνια (1927 - 2011)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην ΑΣΚΤ (1946-1952), με τους Κωνσταντίνο Παρθένη, Ουμβέρτο Αργυρό και Γιάννη Κεφαλληνό.
Παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Γκαλερί Σύγχρονη Χαρακτική (1979). Επικεντρώθηκε στον τομέα της χαρακτικής και επιδόθηκε κυρίως στην τεχνική της χαλκογραφίας και του Linoleum. Ανοιχτή όμως στους πειραματισμούς και χωρίς να οριοθετείται στις παραδοσιακές τεχνικές, ενσωμάτωσε βαθμιαία στα έργα της τη φωτογραφία, τη μεταξοτυπία και ανάγλυφα στοιχεία (από ξύλα, πέτρα, γυαλί κ.α.). Το χρώμα και η υφή του χαρτιού παίζουν σημαντικό ρόλο στις συνθέσεις της. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από λιτότητα, σαφήνεια και ευαισθησία.
Η καταγωγή της από την Ιθάκη και οι συχνές επισκέψεις της στο νησί επέδρασαν στο έργο της, στο οποίο το φυσικό περιβάλλον του Ιονίου επανέρχεται συνεχώς. Η θεματογραφία της περιλαμβάνει θαλάσσια τοπία, αμμουδιές, ανθρώπινες μορφές, δέντρα, ξύλα, πουλιά, χάρτινα καράβια κ.α. Τα έργα της οργανώνονται σε δομημένες θεματικές ενότητες (Εικόνες νερού, Ρέκβιεμ για ένα δέντρο, Άμμος, Θάλασσα, Φως, Έρχονται άλλοι όμοιοι με εμάς, αλλά δεν θα είμαστε εμείς κ.α.) που διαμορφώνουν οπτικές αφηγήσεις.
Παράλληλα με το εικαστικό της έργο δημοσίευσε κείμενα για την τέχνη και ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων.
Παρουσίασε το έργο της σε δεκαοχτώ ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ύδρα, Παρίσι, Γάνδη κ.ά.). Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις. Συμμετείχε σε Πανελλήνιες (1960, 1965, 1986) και σε περισσότερες από ογδόντα Biennale Χαρακτικής και Σχεδίου (Σλοβενία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία, Αμερική, Ιταλία κ.α.). Διακρίθηκε με χρυσό μετάλλιο στη Biennale Αλεξανδρείας (1980) και στις Biennale Χαρακτικής του Fredrikstad (1989), και της Taipei (1983). Το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2010-2011 πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στην Αθήνα, με παράλληλη έκδοση μονογραφίας. Η ίδια έκθεση μεταφέρθηκε από το ΜΙΕΤ και στη Θεσσαλονίκη.
Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στις δημοτικές πινακοθήκες Αθηναίων, Μυτιλήνης, Ρόδου και Ηρακλείου, στο Μουσείο Φλώρινας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις συλλογές της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας, στα Μουσεία Χαρακτικής Σόφιας, Λοτζ Πολωνίας, Fredrikstad Νορβηγίας κ.ά.