Μιχαλέα Φρόσω (1936 - 2001)

Γεννήθηκε το 1936 στη Λάρισα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου από τον Γ. Μπουζιάνη (1953). Στη συνέχεια μετέβη στη Γενεύη, όπου σπούδασε στην École des Beaux-Arts με δασκάλους τους M. Weber και H. Koening (1954-1958).
Στα πρώιμα έργα της κυριαρχούν οι έντονα σχηματοποιημένες μορφές, με επιρροές από την αρχαϊκή γλυπτική και τα κυκλαδικά ειδώλια. Γρήγορα όμως στράφηκε αποφασιστικά προς την αφαίρεση. Στην πρώτη της ατομική έκθεση (Αίθουσα Κούρος, Αθήνα 1958) παρουσίασε ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων με εξπρεσιονιστικά στοιχεία, σχέδια με μελάνι και δύο γλυπτά. Κατά τη δεκαετία του 1960 δημιουργεί συμπαγείς φόρμες με αυστηρή δομή, κυρίως από πωρόλιθο, ενώ αργότερα επιλέγει ως υλικό της το ξύλο. Οι ενότητες Διάλογοι (Α και Β, Γκαλερί Άστορ 1970 και Ζουμπουλάκη 1975, αντίστοιχα) και Ορόσημα (Γκαλερί Ζουμπουλάκη 1980) περιλαμβάνουν μεγάλα ξύλινα γλυπτά, στα οποία κυριαρχούν οι κάθετες και οριζόντιες διατάξεις, σε απλές και αρμονικές συνθέσεις.
Τα επόμενα χρόνια η γλυπτική της στρέφεται προς πιο δυναμικές φόρμες, με κύριο υλικό το μέταλλο, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στη σχέση της γεωμετρικής φόρμας με το χώρο (Κίνηση στο χώρο και στο χρόνο, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 1985). Στη σειρά Δέντρα και Πουλιά (Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 1994) χρησιμοποιεί έγχρωμα φύλλα χάλυβα που αναπτύσσονται σε διάφορες κατευθύνσεις δημιουργώντας μια αίσθηση κίνησης που παραπέμπει στην πολυμορφία της φύσης. Στην τελευταία της έκθεση (Περάσματα-Ανοίγματα, Ζουμπουλάκη 1998) παρουσίασε αυστηρές γεωμετρικές συνθέσεις με βάση τις διαγώνιες γραμμές, επάνω σε ορθογώνιες μεταλλικές επιφάνειες.
Παράλληλα με το εικαστικό της έργο ασχολήθηκε με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Πραγματοποίησε σειρά διαλέξεων (από το 1977) με θέμα «Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική» σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, ενώ κατά το χρονικό διάστημα 1978-1980 δίδαξε στο Deere College στην Αθήνα. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη (1976) και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Εθνικής Πινακοθήκης (1991-1995).
Παρουσίασε το έργο της σε 10 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχε σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη, σε αρκετές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές και σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα.