Χουλιαράς Γιώργος (1947)

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1947. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1965-1970), με τον Γιάννη Παππά. Με υποτροφία εσωτερικού του Ι.Κ.Υ. (1972-1974), μελέτησε την ελληνική τέχνη. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Ε.Ο.Ε.Χ. στην Αγγλία (γλυπτική και κεραμική στο West Surrey College, 1974-1975) και μετά στο Παρίσι (1975-1977), όπου παρακολούθησε το εργαστήριο γλυπτικής του Cesar στην Ecole des Beaux Arts και Κεραμική στην Ecole Superieure des Arts et Metiers.
Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση γλυπτικής στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές (1977). Αρχικά χρησιμοποιεί υλικά που αναδεικνύουν τη στιβαρότητα των μορφών, όπως η πέτρα (κυρίως ο πωρόλιθος), το τσιμέντο, η τερακότα και το μέταλλο. Δημιουργεί ανάγλυφα και ολόγλυφα έργα, συνήθως με αφετηρία την ανθρώπινη μορφή και με μια τάση σχηματοποίησης που παραπέμπει στην ελληνική λαϊκή τέχνη και στην αρχαϊκή γλυπτική.
Στη συνέχεια οδηγείται σε πιο αφαιρετικές διατυπώσεις, ενώ παράλληλα διευρύνει τη γκάμα των υλικών του (μάρμαρο, μπρούντζος, ατσάλι αλουμίνιο, σίδερο, γυαλί...). Οι διαφορετικές ποιότητες του κάθε υλικού γίνονται μέρος της γλυπτικής δημιουργίας. Το 1978 δημιουργεί μαζί με συναδέλφους του το Σύλλογο Γλυπτών με σκοπό να οργανώνει υπαίθριες εκθέσεις για την ανάδειξη της σύγχρονης γλυπτικής. Το 1981 ξεκινά μια μακροχρόνια συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη. Οι συνθέσεις του αποκτούν στενότερη σχέση με το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και εντάσσονται στο σχεδιασμό των κτιρίων. Την ίδια εποχή εκτελεί σημαντικό αριθμό έργων για τον δημόσιο χώρο, με πολλά από αυτά να βραβεύονται. Το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση της σύγχρονης γλυπτικής στο δημόσιο χώρο εκφράστηκε και με την ενεργό συμμετοχή του σε επιτροπές και όργανα διαφόρων συλλογικών φορέων (Ε.Ε.Τ.Ε, ΕΠΑΣΚΤ, ΥΠ.ΠΟ), καθώς και με την διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Από το 2001 ως το 2014 εργάστηκε ως τακτικός Καθηγητής Γλυπτικής στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Το 2003-2006 διετέλεσε αντιπρύτανης της ΑΣΚΤ.
Παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, συχνά σε υπαίθριους χώρους. Το 1980 συμμετείχε, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στη Βαλκανική Έκθεση Βουκουρεστίου (τιμητική διάκριση) και το 1988 έλαβε μέρος στη Μπιενάλε μικρών γλυπτών της Βουδαπέστης. Αναδρομικές παρουσιάσεις του έργου του οργανώθηκαν στα Ιωάννινα το 1994 (Πνευματικό Κέντρο) και το 2009 (Ζωσιμαία Σχολή). Μνημειακά γλυπτά του βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Ιωάννινα, Λάρισα, Νέα Ιωνία, Δραπετσώνα...) και στο Fetal Medicine του Λονδίνου.