Κεχαγιόγλου Χρήστος (1960)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960. Αρχικά σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Χατζίκου στην Αθήνα. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας της Τέχνης στο Παρίσι στο Univercite Paris I-Sorbonne μελετώντας τη σχέση κινηματογράφου και ζωγραφικής.
Ασχολήθηκε κατεξοχήν με τη ζωγραφική δημιουργώντας πίνακες μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Πηγή έμπνευσής του είναι καταρχήν ο κόσμος που τον περιβάλλει. τα έργα του τοπία, θάλασσες, μέρη αληθινά και φανταστικά. Παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση το 1981 στη Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Στα πρώιμα έργα του φαίνεται να κατοπτεύει το χώρο αποτυπώνοντάς τον από ψηλά σε μια άλλη εικόνα γενική, υποταγμένη σε μια ματιά από ψηλά, που επιλέγει και απομονώνει μέσα στην απεραντοσύνη του. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το τοπίο αποκαλύπτεται μέσα από τα δέντρα και τα φυτικά μοτίβα σαν φυσική προέκταση του ίδιου του παρατηρητή. Η προοπτική συμπυκνώνεται, το πολύ κοντινό συντίθεται με το πολύ μακρινό, ενώ τα φωτεινά χρώματα χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες του. Στις πιο πρόσφατες ενότητες έργων, οι οποίες είναι πιο αφαιρετικές από τις προηγούμενες, κυριαρχεί το στοιχείο του νερού. Δημιουργεί τοπία ρευστά, μη ρεαλιστικά, που αποδίδουν μια ονειρική διάσταση, ενώ είναι λιγότερη αισθητή η παρουσία του χρώματος.
Παράλληλα με τη ζωγραφική εργάστηκε ως art director και σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και στη διαφήμιση, ενώ ακόμη είναι δημιουργός πολλών πειραματικών, εικαστικών ταινιών και video art, multimedia εφαρμογών και installations που παρουσιάστηκαν σε διεθνή φεστιβάλ (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1985 & 1986, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Τεχνών-Μόναχο 1985, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μοντεκατίνι-Φλωρεντία 1982).
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από 35 ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Καρδίτσα, Λήμνος, Αλεξανδρούπολη, Σαντορίνη κ.α., καθώς και στο εξωτερικό: Παρίσι, Βρυξέλλες. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στη Γαλλία, την Αυστρία και το Βέλγιο. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Εθνική Πινακοθήκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Βορρέ, Πινακοθήκη Βογιατζόγλου κ.α.).