Τσακάλη Άννα-Μαρία (1959)

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts στο Παρίσι με δάσκαλο τον Leonardo Cremonini (1983-1987). Ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.
Η πρώτη της ατομική έκθεση παρουσιάστηκε το 1989 στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα. Αρχικά η θεματολογία της περιλάμβανε απλές και οικείες εικόνες της καθημερινότητας, εσωτερικούς χώρους και νεκρές φύσεις. Έως το τέλος της δεκαετίας του 1990 ζωγραφίζει αντικείμενα που παραπέμπουν σε προσωπικές μνήμες, ρούχα, έπιπλα και σκεύη, καθώς και απόψεις αστικών τοπίων μέσα από μισάνοιχτα παράθυρα. Η ηρεμία και η σιωπή κυριαρχούν στις συνθέσεις της, ενώ η ανθρώπινη παρουσία υποδηλώνεται μόνον έμμεσα, μέσα από τα ίχνη της στο χώρο. Το 1999 στην έκθεση της με τίτλο Αναχώρηση (Αίθουσα Τέχνης Αθηνών), παρουσιάζει δύο ενότητες έργων: οικεία αντικείμενα σε σκηνές δωματίου και, για πρώτη φορά, τοπία λουσμένα στο φως. Η στροφή προς το φυσικό τοπίο, τη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό, συνδέεται με την αναζήτηση μιας πιο ουσιαστικής σχέση με τη φύση. Στη συνέχεια αυτής της φάσης, μετά το 2000, κεντρικό θεματικό άξονα των έργων της αποτελούν τα λουλούδια και τα φυτά, τα οποία προβάλλουν ως οργανικές οντότητες και λειτουργούν περίπου σαν τα μοντέλα στις προσωπογραφίες. Η ζωγραφική τους ερμηνεία δεν στοχεύει στην πιστή ρεαλιστική απεικόνιση ούτε στη στείρα απόδοση της ομορφιάς των λουλουδιών. Αντίθετα, αναδεικνύει τη μεταφορική τους σημασία και προσπαθεί να αποκαλύψει τον οξύμωρο συνδυασμό ευθραυστότητας και δυναμισμού, εφήμερου και αιωνιότητας, που διέπει και την ανθρώπινη ζωή.
Το 2013, η ζωγράφος επιλέχτηκε από το δήμο των Βερσαλλιών και έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από τη γέννηση του André Le Nôtre, αρχιτέκτονα των κήπων του παλατιού. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στις Βερσαλλίες, στο Musée Lambinet, αναδρομική έκθεση έργων της με θέματα εμπνευσμένα από το φυτικό βασίλειο και με τίτλο Infini Vegetal (Φυτικό Άπειρο).
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Συμμετείχε στις εκθέσεις: Peintures. Atelier Cremonini (Galerie de la Maison des Beaux-Arts, Παρίσι 1987), Vers un Nouvel Humanisme. Jeunes peintres grecs a Paris, που επιμελήθηκε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (Centre Culturel de Villejuif, Παρίσι 1990), Η Ελλάδα που αλλάζει. Τέχνη & προσωπικότητες στον 20ό αιώνα (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2002) κ.α.
Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.