Αντώνιος (Παναγόπουλος) (1957)

Γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Πραγματοποίησε ελεύθερες σπουδές μουσικής, μηχανολογίας, διακόσμησης και δομικών εφαρμογών. Στη συνέχεια φοίτησε στο εργαστήριο ζωγραφικής του Γ. Βογιατζή. Το 1981 απέσπασε υποτροφία για τον κύκλο σπουδών «Τα 4 χρώματα της Αρχαιότητας» του Γιάννη Τσαρούχη στο Ιωνικό Κέντρο Σπουδών στην Χίο. Το 1981 & το 1984 παρακολούθησε ως ακροατής μαθήματα πλαστικής στην Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών με καθηγητή τον γλύπτη Θόδωρο, ενώ το 1982-1983 έλαβε μέρος στις εργασίες του Προσυνεδρίου και του Συνεδρίου Καλλιτεχνικής Παιδείας του Ε.Ε.Τ.Ε. με έκθεση και παρουσίαση πρότασης για Εκπαιδευτική Έκθεση Ενηλίκων. Το 1998 διακρίθηκε με το Β΄Βραβείου του Δήμου Αθηναίων για Ζωγραφική Κτηρίου.
Από τα πρώιμα έργα του της δεκαετίας του 1980 διαφαίνεται το γεγονός ότι υπάρχει φιλοσοφικό υπόβαθρο στο συλλογισμό του, καθώς προσπαθεί να διερευνήσει διάφορες μεθόδους αναπαράστασης της νοητικής αντίληψης του χώρου, προσπαθώντας να αποδώσει σε αυστηρές γεωμετρικές συνθέσεις με μεγάλη λιτότητα στη χρωματική κλίμακα του άσπρου-μαύρου, διάφορους μετασχηματισμούς της ευθείας γραμμής σε σχέση με τους μαθηματικούς υπολογισμούς του χωροχρόνου. Οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις οδηγούν στη δημιουργία του έργου του Espace de Mémoire, το οποίο αποτελεί ένα έργο σταθμό στην εικαστική του δραστηριότητα. Το 1990 εισάγει σε αυτό και το στοιχείο της γλώσσας, δημιουργώντας μια διαλεκτική σχέση μεταφυσικής και λόγου. Έκτοτε και μέχρι σήμερα κυρίαρχο στοιχείο του έργου του αποτελεί η γραφή, ενώ παράλληλα επεκτείνει τις αναζητήσεις του σε πολυπολιτισμικό επίπεδο.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε περισσότερες από δέκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους: 150 Νέοι ζωγράφοι της Κοινότητας (Ωδείο Αθηνών, 1982), Ρόδος Τόπος Τέχνης (Ρόδος, 1993), Contemporary Greek Artists: Mythologies of the Books/Zeitgenossische Griechische Kunstler: Mythologien des Buches (Φρανκφούρτη 2001), Αθήνα by Art (Αθήνα 2004), MMM Art: Medana Art Project (Σλοβενία, 2011) Art Archives (Μουσείο Kresow, Πολωνία 2015), Κύκλος σπουδών Οθωμανικής Γραφής-Παλαιογραφίας (Εθνική Ίδρυμα Ερευνών, 2016) κ.ά.