Βακιρτζής Γιώργος (1923 - 1988)

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1923 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Πειραιά το 1930. Από μικρός δούλευε ως βοηθός σε ένα εργαστήριο ζωγραφικών διακοσμήσεων, φτιάχνοντας επιγραφές και σκηνικά για πλανόδια θέατρα. Διδάχθηκε την τεχνική της γιγαντοαφίσας από τον Στέφανο Αλμαλιώτη (1938-1940) και σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1939-46) με δασκάλους τους Ο. Αργυρό και Κ. Παρθένη. Συνέχισε τις σπουδές του (ζωγραφική, χαρακτική και γραφικές τέχνες) στο Παρίσι, στην Ecole des Beaux-Arts με τους J. Souverbie και E.J. Goerg, καθώς και σε ελεύθερες ακαδημίες (1952-1953).
Επί σειρά ετών (1945-1963) ζωγράφιζε γιγαντοαφίσες για τους μεγαλύτερους κινηματογράφους της Αθήνας. Η χαρακτηριστική τεχνοτροπία του με τις αδρές πινελιές και τα επιβλητικά πορτρέτα των πρωταγωνιστών, έδινε μια ποιοτική διάσταση σε αυτό το είδος εικόνων, αναβαθμίζοντας αισθητικά τη διαφημιστική κινηματογραφική αφίσα. Το ίδιο διάστημα, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της «Σκούρας Φιλμς» και συνεργάτης της «Φίνος Φίλμς» και των κινηματογραφικών εργαστηρίων LTC στο Παρίσι. Μετά το 1964 ασχολήθηκε γενικότερα με τις γραφικές τέχνες, επιμελήθηκε έντυπα και σχεδίασε εξώφυλλα και μακέτες, μέχρι το 1967.
Παράλληλα με τη δραστηριότητά του στον τομέα των εικαστικών εφαρμογών, δημιουργούσε και το προσωπικό του ζωγραφικό έργο. Από το 1949 συμμετείχε τακτικά σε ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η πρώτη του ατομική έκθεση (1960, Νέες Μορφές) είχε τον τίτλο Μονοτυπική Ζωγραφική-Μονογραφία.
Από το 1970 αφιέρωσε συστηματικά όλο του το χρόνο στη ζωγραφική και τη χαρακτική και είχε έντονη εκθεσιακή δραστηριότητα. Στη ζωγραφική του, την οποία παρουσίαζε σε θεματικές ενότητες, εφαρμόζει μια δυναμική χρωματική γραφή με ανοιχτά περιγράμματα. Οι συνθέσεις του είναι συχνά μνημειακές, με αναφορές στην κλασική τέχνη ενώ τα θέματά του περιέχουν συνήθως κριτικά σχόλια για την κοινωνική πραγματικότητα.
Το 1979 επισκέφτηκε τη Μόσχα ως μέλος της κριτικής επιτροπής που επέλεξε τις αφίσες για την Ολυμπιάδα της Σοβιετικής Ένωσης.
Έχει εκδώσει βιβλία και έχει δημοσιεύσει μελέτες για την τέχνη. Υπάρχουν επίσης πολλά αδημοσίευτα γραπτά του.
Πέθανε στην Αθήνα το 1988. Το 1989, ένα χρόνο μετά το θάνατό του, οργανώθηκε αναδρομική του έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη και εκδόθηκε λεύκωμα για το σύνολο του έργου του.