Δρακούλη Ίρις (1929)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Από το 1948 έως το 1956 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική με το Γιάννη Μόραλη και χαρακτική με το Γιάννη Κεφαλληνό. Στη συνέχεια (1958-1960), με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., σπούδασε λιθογραφία στο Παρίσι στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts και υφαντική στην Ecole des Arts Decoratifs. Την περίοδο 1965-1967 δίδαξε ελεύθερο σχέδιο και διαφήμιση στη Σχολή Βακαλό, ενώ από το 1985 έως το 2000 ήταν Βοηθός του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.
Στις πρώτες της εκθέσεις (Αθήνα 1961, 1963) παρουσίασε έργα σε ύφασμα με την τεχνική του μπατίκ. Ωστόσο οι κύριες καλλιτεχνικές της δραστηριότητες ανήκουν στο χώρο της χαρακτικής και της ζωγραφικής. Τα δύο σκέλη του έργου της, το ζωγραφικό και το χαρακτικό, συνδέονται στενά μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται, τόσο στον τομέα των θεματικών επιλογών όσο και σε καθαρά εικαστικό επίπεδο. Σκηνές της καθημερινής ζωής, εσωτερικά, νεκρές φύσεις και τοπιογραφίες είναι τα κυρίαρχα θέματα στη ζωγραφική της, ενώ η παρουσία της ανθρώπινης μορφής είναι κάπως συχνότερη στα χαρακτικά της. Η γνώση των τεχνικών μέσων και των εικαστικών τρόπων αποτυπώνεται τόσο στα χαρακτικά, όσο και στους πίνακες της. Η γραμμική διατύπωση των μορφών εναλλάσσεται ή συνυπάρχει με μια ζωγραφικότητα που αναδεικνύει το ρόλο του χρώματος. Ο χρωματικός πλούτος άλλοτε υπογραμμίζεται με ένταση, άλλοτε υποχωρεί δημιουργώντας μονοχρωμίες με στοχαστική ή λυρική διάθεση.
Έχει παρουσιάσει το έργο της σε 7 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έλαβε μέρος σε Πανελλήνιες (1957, 1963, 1965, 1975), στην Μπιενάλε Χαρακτικής Νέων (Παρίσι, 1963), στην Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής (Νέα Υόρκη, 1981), στην Πανελλήνια Έκθεση Χαρακτικής (Αθήνα, 1985), στην Ελληνική Μεταπολεμική Χαρακτική (ΕΠΜΑΣ, Αθήνα 1988), στην Gravures Helleniques Contemporaines (Λουξεμβούργο, 1994) κ.α. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα.