Χατζηπατέρας Μάρκ (1953)

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1953. Σπούδασε καλές τέχνες στην Αγγλία (1971-1980, Hammersmith School of Art, Saint Martins School of Art και Liverpool Polytechnic School). Το 1982 πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε έως το 2003, οπότε εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1984 στη Νέα Υόρκη (Andre Zarre gallery), και η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του στην Αθήνα έγινε το 1986 (Κέντρο Τεχνών Δράκου).
Ξεκίνησε με έργα παραστατικής ζωγραφικής, αλλά η μακρά παραμονή του στη Νέα Υόρκη επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξή του. Με τον καιρό προσέγγισε μια μεγάλη ποικιλία τεχνοτροπιών, υλικών και τεχνικών μέσων, τα οποία χειρίζεται με δημιουργική ελευθερία και με μια διάθεση ανοιχτής διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Έτσι το έργο του περιλαμβάνει ζωγραφική και γλυπτική με διάφορα υλικά, ψηφιακές εκτυπώσεις, φωτογραφία, μονοτυπίες, επίτοιχες ή τρισδιάστατες κατασκευές, συχνά με χρήση έτοιμων αντικειμένων σε assemblage, καθώς και διαφόρων τύπων εγκαταστάσεις. Κατά περιόδους έχει υιοθετήσει στοιχεία από την αφηρημένη τέχνη, το σουρεαλισμό και το νταντά, που ενσωματώνονται στο προσωπικό του εικαστικό ιδίωμα και συμμετέχουν σε μια ευφάνταστη διαδικασία οπτικών και νοηματικών μεταμορφώσεων.
Έχει φιλοτεχνήσει έργα και έχει σχεδιάσει αφίσες για πολλούς οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό (Gucci Inc.-Νέα Υόρκη, Philip Morris-Ελλάδα, κ.ά.). Το 1999 σχεδίασε αφίσα για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (New Horizons). To 2002 απέσπασε το βραβείο γλυπτικής δημόσιου χώρου του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, ενώ την ίδια χρονιά σχεδίασε αφίσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Μεταξύ 2000 και 2001 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Χαρακτικής του Pyramid Atlantic Art Centre, Maryland και στο τμήμα Κεραμικής του Hunter College, Νέα Υόρκη. Πολλά μνημειακά έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Μια μεγάλη του εγκατάσταση με μωσαϊκά στη γραμμή Broadway του Μετρό της Νέας Υόρκης βραβεύτηκε το 2003 από την Municipal Arts Society (MASNYC).
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πάνω από τριάντα ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Νέα Υόρκη, αλλά και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τόκυο, κ.ά., καθώς και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ευρωπαϊκές πόλεις, στην Ιαπωνία, και στην Ελλάδα (Art Athina 2004, 2005, 2007, κ.ά.).
Το 2008 διοργανώθηκε αναδρομική έκθεσή του στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων με 200 περίπου έργα, ζωγραφική, γλυπτά, assemblage και εγκαταστάσεις. Έργα του βρίσκονται στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης και σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ευρώπη και Αμερική.