Παπανικολόπουλος Νέστορας (1928 - 2022)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, κοντά στους Σ. Παπαλουκά και Γ. Μόραλη (1953-58). Το 1967 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου έζησε και εργάστηκε όλη την περίοδο της δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα παρουσίασε συγκεντρωτικά τη δουλειά του στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (Νέες Μορφές, 1980).
Ξεκίνησε αρχικά ως ζωγράφος, με έργα παραστατικά. Σύντομα οι συνθέσεις του αποκτούν μια ελεγχόμενη γεωμετρική δομή, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο σε μια αφαίρεση κονστρουκτιβιστικού τύπου. Πάντως η ζωγραφικότητα των έργων παραμένει εμφανής, χάρη στις μελετημένες χρωματικές σχέσεις και στη ρυθμική διάταξη της φόρμας. Παράλληλα πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για νέους τρόπους δημιουργίας κινουμένων σχεδίων.
Η μεγάλη στροφή στην καριέρα του γίνεται το 1983-84, όταν ανακαλύπτει τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών στον τομέα της κινούμενης εικόνας. Η δημιουργία εικαστικών συνθέσεων μέσω προσωπικού υπολογιστή επηρέασε αποφασιστικά τη γραφή και τη μορφολογία των έργων του. Είναι ένας από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που χρησιμοποίησε ψηφιακά μέσα στη δουλειά του, σε μια εποχή που τα γραφικά των υπολογιστών δεν είχαν ακόμα αναπτυχθεί επαρκώς. Ο ζωγράφος μελέτησε σε βάθος τις τεχνολογίες της πληροφορικής και ασχολήθηκε μόνος του με το σχεδιασμό των κατάλληλων προγραμμάτων, δίνοντας έμφαση στο αισθητικό αποτέλεσμα της ψηφιακής εικόνας. Από αυτή την άποψη, έπαιξε πρωτοποριακό ρόλο στην εισαγωγή της computer art στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας μάλιστα τον πειραματικό χαρακτήρα της. Η προσφορά του βρήκε μικρή ανταπόκριση και ο ίδιος διατηρεί μέχρι σήμερα ένα χαμηλό προφίλ στην όλη του καλλιτεχνική παρουσία.
Παράλληλα με το εικαστικό του έργο ανέπτυξε πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα. Δίδαξε στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (1961-1967), στα ΤΕΙ (εφαρμογές κινουμένου σχεδίου) και στην ΑΣΚΤ (1983-1986). Δημιούργησε επίσης ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον τομέα της αρχαιολογίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την ψηφιακή επεξεργασία εικόνων στις εικαστικές τέχνες. Υπήρξε ενεργό μέλος της Ομάδας Τέχνης Α και της Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη.
Παρουσίασε το έργο του σε περιορισμένο αριθμό ατομικών εκθέσεων στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές, εντός και εκτός Ελλάδας.
Πέθανε το 2022.