Μισούρας Τάσος (1963)

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1963. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά, τη Ρένα Παπασπύρου, τον Γιάννη Μόραλη και τον Δημήτρη Κούκο (1981-1986). Με υποτροφία του γαλλικού κράτους συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts του Παρισιού στο εργαστήριο του L. Cremonini (1987-1991). To 1988 απέκτησε υποτροφία του Ι.Κ.Υ. για 3 χρόνια για σπουδές στην Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs.
Στην πρώτη του ατομική έκθεση το 1991 στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσίασε μια σειρά έργων παραστατικής ζωγραφικής στα οποία διαφαίνονται έντονα οι επιδράσεις του δασκάλου του L. Cremonini: άδειοι εσωτερικοί, κλειστοί χώροι, τα σημάδια της εγκατάλειψης και της πατίνας του χρόνου, τα πετρωμένα από φόβο πρόσωπα στοιχειοθετούν τη θεματολογία των πρώιμων έργων του. Αντίθετα στις επόμενες ενότητες των έργων του (Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, 1995 & Αίθουσα Τέχνης Τερακόττα, Θεσσαλονίκη 1996) ο καλλιτέχνης πλημμυρίζει τις μεγάλες επιφάνειες του με ανθρώπινες φιγούρες. Επικεντρώνεται στη ζωγραφική των ανθρώπων και μέσα από οικείες εικόνες, όπως ένα γεύμα στο δάσος ή μία θρησκευτική λιτανεία, αναδύεται ένας κόσμος με συμβολικές και μεταφυσικές προεκτάσεις στο ασυνείδητο και το όνειρο. Στη σειρά έργων Dream Navigator (Μουσείο Φρυσίρα, 2006) κατασκευάζει έναν κόσμο παράδοξο, αντιφατικό με ποικίλες αναφορές σε πολλά κεφάλαια της ιστορίας της τέχνης και της κλασσικής λογοτεχνίας. Οι ήρωες του είναι αλλόκοτες ανθρώπινες μορφές, τοποθετημένες σε συμβολικό πλαίσιο, σε μια διάταξη που ανατρέπει τη λογική της εικόνας. Στα πιο πρόσφατα έργα του (Fluid Frames, Γκαλερί Ευρυπίδης 2017), εστιάζει στα πρόσωπα, τα οποία ζωγραφίζει δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τα σώματα, πιθανόν για να τους δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση. Τα σώματά τους λυγίζουν, παραμορφώνονται και μοιάζουν να ακροβατούν ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς επίσης έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές, θεματικές εκθέσεις, foires στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στο Frisia Museum, στο Fondation “L’ Estree” Ropraz, στο Μ.Ι.Ε.Τ, στο Μουσείο Φρυσίρα, στο Υπουργείο Πολιτισμούς, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Λάρισας και Ρόδου, στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.