Μπλάουτ Χέρμαν (1939 - 2012)

Γεννήθηκε το 1939 στο Illestrisen της Γερμανίας. Σπούδασε ζωγραφική, γραφικές τέχνες και διακόσμηση εσωτερικών χώρων αρχικά στη Σχολή Ernst Reuter στο Μόναχο (1956) και στη συνέχεια στην Akademie für Bildenden Künste του Μονάχου (1961) και στο Institut Walter στο Αμβούργο (1962). Το 1966 έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπου τελικά θα εγκατασταθεί μόνιμα. Το 1968 πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση στο Μόναχο, στην Γκαλερί Stenzel στο Hofgarten, με έργα που εξέφραζαν την αγάπη του για τη σύζυγό του Σοφία και την Ελλάδα. Το 1969 παρουσίασε την πρώτη του ατομική στην Αθήνα (Γκαλερί Lucifer). Στα χρόνια 1969-1972 δίδαξε στη Σχολή Σταυράκου, ενώ το 1974-1976 έλαβε υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας και μελέτησε την ελληνική μυθολογία και τις αρχαίες θρησκείες. Το 1999 απέκτησε την Ελληνική υπηκοότητα.
Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωγραφικής του κυριαρχεί ένα γεωμετρικό λεξιλόγιο που τονίζει τη σαφήνεια των μορφών. Με την αφομοίωση κυβιστικών και σουρεαλιστικών επιρροών, ο εικαστικός του χώρος αποκτά μια ιδιότυπη δομική συγκρότηση, αλλά και μια λυρική διάσταση χάρη στην έντονη παρουσία του χρώματος και του φωτός. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του έργου του είναι η εναλλαγή εικόνων από την πραγματικότητα και τη φαντασία, καθώς και οι αναφορές σε σύγχρονα κοινωνικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα, που μαρτυρούν τη γενικότερη ευαισθησία του σε τέτοια θέματα. Στα τελευταία του έργα (Το μέλλον που χάσαμε, 2010) επιχειρεί να παρουσιάσει αντιστικτικά την ομορφιά της φύσης και στην ασχήμια του κατεστραμμένου περιβάλλοντος: από την μία έργα με λιτές γεωμετρικές φόρμες και εκρηκτικά χρώματα κι από την άλλη πίνακες με ρεαλιστική γραφή σε τόνους γκρι και μαύρους.
Ασχολήθηκε επίσης με τις γραφικές τέχνες, εικονογράφησε και επιμελήθηκε βιβλία, ημερολόγια και λευκώματα, ενώ έχει φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες στο Δημαρχείο Δραπετσώνας, στο Νοσοκομείο Παίδων ΒΑ Αττικής και στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Μονάχου.
Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 55 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2010 στη γενέτειρα του στο Illertissen, στο Heimatsmuseum im Vohlinschloss, πραγματοποιήθηκε η τελευταία αναδρομική του έκθεση με λάδια της περιόδου 1970-2009. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στη Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.