Ζιάκα Μαρία (1948)

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1948. Αρχικά σπούδασε ζωγραφική στη Φλωρεντία στην Accademia di Belle Arti (1966-1970) και στη συνέχεια μετέβη στο Λονδίνο, όπου συνέχισε τις σπουδές της στη ζωγραφική και στη χαρακτική στις σχολές Byam Shaw, City and Guilds of London Art School, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα διακοσμητικής στο Hammersmith-Chelsea (1970-1974). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Χαλκογραφίας» (1977-1980) και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, καθώς και μέλος της «Ομάδας Κέντρο Χαρακτικής». Έχει διακριθεί με το Α’ Βραβείο Χαρακτικής από τη Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων (1985 & 1997).
Στην πρώτη της ατομική έκθεση το 1976 στο Βρετανικό Συμβούλιο παρουσίασε έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, στα οποία κυριαρχούσαν οι αυστηρές γεωμετρικές συνθέσεις με αρχιτεκτονικές καταβολές και έντονο το στοιχείο της αφαίρεσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας το ζωγραφικό και το χαρακτικό έργο συνυπάρχουν αυτόνομα και παράλληλα, αν και η ζωγραφική διατηρεί ένα σχετικό προβάδισμα. Οι δυο τεχνικές τροφοδοτούν η μία την άλλη, έχουν κοινό λεξιλόγιο και συγγενική θεματολογία, με αφετηρία την οπτική πραγματικότητα. Ο συνδυασμός παραστατικών και αφηρημένων τύπων χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της. Στη ζωγραφική της κυριαρχεί η επεξεργασία του χρώματος σε μεγάλες επιφάνειες που συμμετέχουν καθοριστικά στη δομή του χώρου. Η πειθαρχημένη οργάνωση των συνθέσεων δεν εμποδίζει την ελευθερία στην κίνηση της γραμμής, που λειτουργεί περισσότερο ποιητικά παρά περιγραφικά. ΟΙ εύστοχες εναλλαγές στατικών και δυναμικών στοιχείων, η υποβλητική χρήση του φωτός μέσα από το χρώμα και οι έμμεσες αναφορές σε χώρους που συνδέονται με προσωπικές μνήμες, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του εκφραστικού της ιδιώματος.
Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα έχει πληθώρα διεθνών συμμετοχών. Ενδεικτικά συμμετείχε: Modern Greek Prints (The Fine Art Society Ltd, Λονδίνο 1983), Intergrafik ’84 (Ausstellungszentrum am Fernsehturm, Βερολίνο 1984), 9th Norwegian International Print Triennale Fredrikstad 1989 (Fredrikstad 1989), 1st Egyptian International Print Biennale (National Centre of Fine Arts, Κάιρο 1993), International Contemporary Art Biennale of Arad (Arad 2009) κ.α. Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.