Galerie 3

H γκαλερί 3 ιδρύθηκε το 1980 από τις Γιούλια Γαζετοπούλου, Μαρία Λαμπάκη, Μίκυ Μεσολορά και Ιλεάνα Τούντα. Το 1984 αποχωρεί η Ιλεάνα Τούντα και το 1987 η Μίκυ Μεσολορά. Από το 1988 στην εταιρεία συμμετέχει η Ιλόνα Παγίδα και την γκαλερί διευθύνουν οι Γιούλια Γαζετοπούλου, Μαρία Λαμπάκη και Ιλόνα Παγίδα. Το 1997 αποχωρεί η Γιούλια Γαζετοπούλου και το 2002 η Μαρία Λαμπάκη. Έκτοτε ο χώρος διευθύνεται από την Ιλόνα Παγίδα, μέχρι το τέλος του 2007, οπότε η γκαλερί 3 ολοκληρώνει τη συμμετοχή της στα εικαστικά δρώμενα μετά από 27 χρόνια λειτουργίας.
Πρόθεση της γκαλερί 3 ήταν η παρουσίαση των χαρακτηριστικότερων εικαστικών τάσεων της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, αλλά και η ανάδειξη σημαντικών παλιότερων δημιουργών μέσα από καινούργιες αντιλήψεις. Με αυτό το σκεπτικό παρουσιάστηκαν έργα παλιότερων καλλιτεχνών όπως του Θεόφιλου, του Παρθένη, του Μπουζιάνη, του Χαλεπά, αλλά και happenings, εγκαταστάσεις, έργα της video art και της οπτικής ποίησης, καθώς επίσης ζωγραφική, γλυπτική και χαρακτική καταξιωμένων και νεότερων δημιουργών.
Η γκαλερί 3 οργάνωσε επίσης εκθέσεις ξένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα (Arman, A.R. Penck, Carlos Munoz), συνεργάστηκε με την Fondation Danäe στο Pouilly της Γαλλίας (Δάφνη Κωστοπούλου, Νίκος Αλεξίου) και συμμετείχε κάθε χρόνο στην Art Athina.
Ο στόχος της γκαλερί 3 ήταν αφενός να φέρει στο φως έργα λιγότερο ή περισσότερο γνωστά αναδεικνύοντας τις διαχρονικές τους παραλληλίες και αντιπαραθέσεις, αφετέρου να υποστηρίξει τους νέους καλλιτέχνες προβάλλοντας, μέσα από τους πειραματισμούς, τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους, έργα που διαμορφώνουν τη σύγχρονη εικαστική πραγματικότητα.