Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα

Η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης ιδρύθηκε από τη Μαρία Δημητριάδη το 1979. Σε μια εποχή που η avant-garde έκφραση στην τέχνη ήταν αποδεκτή μόνον από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, η Μέδουσα παρουσίαζε, όχι μόνο εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, αλλά και περιβάλλοντα, δρώμενα, βίντεο, φωτογραφίες... Από την αρχή μέχρι σήμερα, η πολιτική της Μέδουσας βασίζεται στην «ανακάλυψη» και την συστηματική προβολή /προώθηση νέων ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου εκθεσιακού της προγράμματος. Παράλληλα παρουσιάζονται ανέκδοτες δημιουργίες καλλιτεχνών διεθνούς φήμης, όπως των Takis, Μάριου Πράσινου, Αλέξη Ακριθάκη, Κώστα Κουλεντιανού, Harold Stevenson και Roberto Matta, σε εκθέσεις που προτείνουν νέες προσεγγίσεις για το καλλιτεχνικό τους έργο.
Από το 1992 έως το 1996, λειτούργησε στην οδό Ξενοκράτους 21 η Μέδουσα+1, ένας νέος χώρος για εναλλακτικές δράσεις, όπου καλλιτέχνες παρουσίαζαν επί τόπου έργα χώρου και εγκαταστάσεις. Η Μέδουσα+1 έπαιξε ανανεωτικό ρόλο στην καλλιτεχνική σκηνή και ενθάρρυνε την πειραματική διάσταση της σύγχρονης τέχνης. Από το 2004, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Μέδουσας, το καφέ του Φώτη Μέλιου στην Νάουσα της Πάρου, μεταμορφώνεται περιοδικά από το έργο ελλήνων καλλιτεχνών.
Κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο της Μέδουσας, στην οδό Ξενοκράτους 7, θεματικές εκθέσεις ελλήνων εικαστικών, πέραν των τακτικών συνεργατών της γκαλερί, με υπεύθυνους οργάνωσης έλληνες ιστορικούς τέχνης.
Η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης εστιάζει το ενδιαφέρον της και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής της σε ανταλλαγές εκθέσεων και συνεργασίες με ξένες γκαλερί, με στόχο την προώθηση της ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό.